Először rendezik meg a Cigány Dal Napját

2022.07.22. 07:07
Három helyszínen, Nagyecseden, Budapesten a Kobuciban, illetve Vaján rendezik meg a Cigány Dal Napját 2022. augusztus 8-án. Fellép többek között Bangó Margit, a Romengo Lakatos Mónikával, illetve vendégeikkel: Fekete Borival, Szinetár Dórával és Roby Lakatossal.

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Európai Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje – vallják a Cigány Dal Napja szervezői, kiemelve, hogy kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigányjegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait.

A cigányság a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét.

„Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene” – írják.

Az első ízben 2022. augusztus 8-án – a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – megrendezett Cigány Dal Napja ezt a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével. Reményeik szerint a következő években Európa egyre több városa fog csatlakozni az ünnephez.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar mellett alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.