Ilyen a népi stand up comedy

BP-8567
2022.07.22. 11:50
Az épített és természeti környezet, valamint a kultúra kapcsolatával foglalkozik sajátos szemszögből immár egy éve a PajtaKult csapata, és ebből most az Index olvasói is ízelítőt kaphatnak. Közös kisfilmjeinkkel elkalauzoljuk önöket az ország legszebb tájaira és az ott közösségi térként működő pajtákba. Az útnak „a régi az új”, illetve a „fenntartható lassulás” szlogenekkel vágunk neki.

Az első epizód alkalmával Szarvas Józsefhez látogatott el a PajtaKult stábja, Mezei Dániel műsorvezető és Paár Julcsi, a PajtaKult nagykövete. A Kossuth-díjas színművész Viszákon, a Kaszás Attila Pajta Színházban immár tizenöt éve rendez különleges rétegfesztivált klasszikus és jazz-zenével, színházzal, mesemondással, kiállítással és helyi gasztronómiával. Viszákon épül-szépül az épített környezet is, például a Csernyus Lőrinc építész és a vándoriskolások által ácsolt szabadtéri találkozóhely és közösségi tér faépítményeivel. De megjelenik a természeti környezet is – a Tündérkert fái között.

Az úton Horváth László, a PajtaKult igazgatója beszél a fenntartható lassulás filozófiájáról, amelynek keretében azokat a szépségeket keresik, amelyek a lelket nyugtatják és szépítik. A pajták puritán terei ezt a nyugalmat sugározzák, ahol öröm lenni, és ahonnan az ember nem akar elsietni. Viszákra érkezve is azt lehet érezni, hogy itt „megfogták az időt”, és a magas művészet egy piciny faluban is megkoronázza a mindennapokat.

A videóból kiderül még, hogy

  • jó házigazda-e Szarvas József,
  • miért öngyógyító folyamat az, amit ő Viszákon a pajtaszínházzal és a Tündérkerttel végigjárt,
  • hogyan készül a kemencés hús biozöldbabbal, krumplival, cukkinivel és sárgarépával,
  • milyen egy viszáki kiállításmegnyitó,
  • milyen egy komolyzenei koncert késő este a diófa alatt,
  • mit jelent Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó népi stand up comedyje,
  • csajozós típus-e Dresch Mihály Kossuth-díjas zenész,
  • és mi az a kombináció, ami miatt érdemes Viszákra menni, illetve visszatérni oda. 

(Borítókép: Szarvas József. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)