Takács Katalin zokogva vette át a Hollósi Frigyes-díjat

szi 0163 P7121399
2022.07.24. 09:21 Módosítva: 2022.07.24. 09:30
A Kőszegi Várszínházban először adták át az idén alapított Hollósi Frigyes-díjat. A közönségszavazatok alapján odaítélt elismerést mindig egy színész kaphatja meg az adott év nagyszínpadi előadásában nyújtott színművészi produkciója alapján. Idén ez William Shakespeare Szentivánéji álom című előadása volt.

Amint arról az Index is beszámolt, a Kőszegi Várszínház a város, a vár és a színház nagy barátja, Hollósi Frigyes előtt tisztelegve alapította a díjat. A 2012-ben, 71 éves korában meghalt színművész igen gyakran megfordult Kőszegen, éveken át fellépett a várszínház előadásaiban, és most ezzel a díjjal tisztelegnek művészete és emléke előtt.

A közönség szavazatai alapján a Hollósi Frigyes-díjat 2022-ben Takács Katalin kapta. A színművész a Shakespeare-komédiában Pukkot alakítja, a szerelmi szálak összekuszálóját.

Takács Katalin a díj átvételét követően a Kőszegi Várszínház közösségi oldalán azt nyilatkozta, hogy majdnem elájult, amikor Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója a nevét mondta:

Ott állt mellette Frinyó lánya, Hollósi Kata. Sírtam. Zokogtam. Egyszerűen csak arra tudtam gondolni közben, hogy most biztosan Frinyó is itt van, és gondol rám. Köszönöm, nagyon! És fontos egy hónap volt számomra az itt töltött idő. Egyrészt olyan emberekkel találkoztam, akikkel máskülönben ritkán jönnék össze. Új barátságokra találtam. Másrészt négy héten át csak a hivatásomról szólt az életem, hogyan oldom meg a karaktert, miként tudom kibányászni magamból Pukk figuráját, hogyan hozzuk össze ezt az előadást.

Takács Katalin köszönetet mondott a Kőszegi Várszínház vezetőinek is, Pócza Zoltánnak, Gelencsér Ildikónak, Bakos Zoltánnak, akiktől, mint fogalmazott, minden segítséget megkapott, odafigyelésüket, bizalmukat a legnagyobb támaszaiként nevezte: „A kölcsönös tisztelet itt a legemberibbé emeli a kapcsolatokat. Köszönöm a kollégáimnak is."

Hollósi Frigyes lánya is megszólalt

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója a jubileumi nyár utolsó Szentivánéji álom előadása után adta át a díjat – közösen Hollósi Frigyes lányával. Hollósi Kata így fogalmazott:

Apunak nagyon fontos volt Kőszeg. Szerette a várost, kedvesnek tartotta a kőszegieket, a várszínháziakat, Ildit és a két Zolit. Nekem nagyon hiányzik Apu Kőszegről, mindig várom, hogy felbukkanjon, hol a vár tövében, hol a Fő téren. Ez a díj számára is fontos lenne, hiszen egy olyan közösség hozta létre, amelyet ő nagyon szeretett. Köszönöm Apu nevében is.

A Hollósi Frigyes-díj Trifusz Péter képzőművész munkája.

 (Borítókép: Unger Tamás / VAOL)