Kövér László köszönti a Bugacon keveredő magyarokat, hunokat és türköket

Kurultaj 3
2022.07.29. 11:44
Hetedszer rendezik meg a Kurultajt, modern nevén Magyar Törzsi Gyűlést. Az egyesülni vágyú magyar, hun és türk tudatú népek örömére a harcias erőpróbák mellett idén ezer nomád vonulgat, és felépítik a világ legnagyobb jurtáját is. Az augusztus 12. és 14. közötti esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke lesz.

„Idén is Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke lesz a Magyar Törzsi Gyűlés fővédnöke, a rendezvény díszmegnyitóján pedig Kövér László házelnök úr mond köszöntőt, de vendégünk lesz többek között Baghdad Amreyev, a Türk Államok Szervezetének elnöke, illetve Necmettin Bilal Erdoğan, az Ethnosport Világszövetség elnöke, a török miniszterelnök fia is. Óriási megtiszteltetés, hogy az idelátogató 27 nemzet mindegyike miniszteri szinten képviselteti magát az eseményen” – tette közzé a hírt Bíró András Zsolt, a Magyar–Turán Alapítvány alapító-elnöke.

A szervezők Indexhez eljuttatott tájékoztatójából kiderül, hogy a hagyományőrző rendezvényen idén is lőnek és robognak a lovasíjászok, harcolnak lándzsával, szablyával, botot húznak és övbirkóznak. Ott lesznek a solymászok és agarászok is.

A „nomád vonuláson” csaknem 1000 harcos, nők és gyerekek, valamint négylábú társaik jelennek meg korhű öltözékben és felszerelésben. A rendezvényre felépül egy hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád szállás is, amely érzékelteti a honfoglalás korát.

A Magyar–Turán Alapítvány munkatársai kiállításokkal is készülnek. A tárlatokon megtekinthetőek lesznek a szarmata, avar, hun és legfőképpen a honfoglaló magyar nép régészeti és antropológiai kincsei. A világ legnagyobb szétszedhető jurtájában – „Atilla Sátrában” – a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével létrehozott hun tárlaton

egy életnagyságú lómaketten ülő, valódi leletek alapján készült rekonstrukciókkal felfegyverzett hun harcos alakja látható majd.

Az első modern kori Kurultajt Bíró András Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus-humánbiológus kutatójának kezdeményezésére szervezték meg 2007-ben. Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen emléket állítanak a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek – köztük Attila és Árpád vezérnek, Karcig batirnak vagy Amir Timurnak is – olvasható a szervezők közleményében.

(Borítókép: Kurultaj)