A Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatója irányítja a színházi képzést az SZFE-n ősztől

DROTI20200806020
2022.08.05. 10:44
Herczeg Tamás Bánffy-díjas kulturális menedzser, színházrendező veszi át a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetését.

A szakember az SZFE-n végezte el a drámapedagógia szakot, majd Erdélyben tanult színházrendezést, és a doktori iskolát is ott járta ki. Tavaly februárig a Szegedi Szabadtéri Játékokért volt felelős, illetve a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Karán oktatott címzetes docensként – derül ki az szfe.hu honlapon közzétett interjújából.

A megújuló Színház- és Filmművészeti Egyetemhez a rendezőasszisztens-képzés osztályvezetőjeként csatlakozott, következő tanévben pedig a tanítás mellett a Színházművészeti Intézetet igazgatja.

Ebben a minőségében fontosnak tartja, hogy az SZFE struktúraváltása mellett

a színházi életünkben a tartalmi, esztétikai változások is szerepet kapjanak.

A következő tanévtől az ő vezetése alatt működő Színházművészeti Intézet képzésein színházrendező prózai, színházrendező báb specializáció, valamint színművész szakok indulnak. A három induló osztályban várhatóan 21 hallgató kezdi meg tanulmányait.

A tanári karból Tompa Gábor rendezőt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját és Funtek Frigyes színészt, rendezőt emelte ki mint külföldi oktatói tapasztalattal is rendelkező, nemzetközileg is elismert színházi mestereket.

(Borítókép: Herczeg T. Tamás 2020. augusztus 6-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)