Most vagy soha koncert lesz Zala megyében

2022.08.05. 10:13
2022. augusztus 11–13. között ismét megrendezik Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválját, a Margófesztet. A Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

„A Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek zalai fesztiválja egy igazi most vagy soha koncerttel indít: itt lép utoljára színpadra az elmúlt évtized legizgalmasabb irodalmi-zenei projektje, a 2011-es budapesti Margón induló Rájátszás, Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Mmamt), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja” – áll a programajánlóban.

A Margófeszt az irodalom és zene kapcsolatát keresi a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és a Szabó Balázs Bandája koncertjein is. Az egyszerre négy helyszínen zajló fesztiválon fellép még az Analog Balaton, a Grecsó-Hrutka Tandem, Barkóczi Noémi, Saiid, a Törzs, a Papaver, Kocsis Bence dalszerzői estjével, valamint Beck Zoltán és Szűcs Krisztián a Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalaiból összeállított estjével. 

Összművészeti program

Napközben a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban Kemény Zsófi, Pion István, Závada Péter, Horváth Kristóf vagy Süveg Márk Saiid workshopjain lehet tökéletesíteni a slamtechnikát, majd közönség előtt is kipróbálni a tanultakat. A templomkertben délután irodalmi beszélgetések lesznek a Pannon Tükör és a Hévíz folyóiratok szervezésében, a nyári olvasmányokat a Bookline pop-up könyvesboltjában lehet beszerezni. Éjszakánként bemutatják A legjobb dolgokon bőgni kell és a Bereményi kalapja című filmeket, a templomban pedig komolyzenei koncertek zárják a napot. 

Zalában lenni kell!

– mondta Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója. A szervezők több olyan programmal – túrák, workshopok – is készülnek, amelyek a környék alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják. Ilyen lesz az igazmondó stand-up, a Sántakutya is, amely személyes történeteken keresztül igyekszik értelmezni a zalaiságot.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a Bookline támogatásával megvalósuló Margófeszt helyszíne Szentgyörgyvár, amely Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is néhány kilométerre található, a Balaton csupán 15 perc, de Budapestről is könnyen megközelíthető a település. 

A rendezvény napijeggyel és bérlettel is látogatható, a zalaiaknak méghozzá kedvezményes áron. A programokra való eljutás zökkenőmentességét a Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbuszok biztosítják.