Parkinson-kóros Lars von Trier

GettyImages-958570506
2022.08.08. 21:18
Parkinson-kórban szenved Lars von Trier dán filmrendező − jelentette be hétfőn produkciós cége, a Zentropa.

A 66 éves rendező jó formában van, a tüneteire kezelést kap, és betegsége ellenére folytatja és a terveknek megfelelően fejezi be az év végére Riget (A birodalom) című mini-horrorsorozata harmadik évadának forgatását − közölte a cég.

A közlemény szerint a premierig már csak korlátozottan ad interjút.

Az Arany Pálma- és César-díjas Lars von Trier a dán filmgyártás fenegyereke. Művei parázs viták tárgyát képezik provokatív jellegük és olykor elviselhetetlen erőszakosságuk miatt.

A cannes-i filmfesztivál fődíját a botrányairól is híres dán rendező 2000-ben nyerte el Táncos a sötétben című filmjével.

Trier a 2011-es cannes-i fesztiválon május 18-án, a Melankólia című filmjének sajtótájékoztatóján önmagát nácinak nevezte, aki szimpatizál Hitlerrel, majd kritizálta Izraelt. A sajtótájékoztató után így nyilatkozott:

a megjegyzéseim nagyon szarkasztikusak és durvák voltak, de ez dán humor.

Másnap a fesztivál igazgatósága persona non gratának nyilvánította Von Triert, akinek azonnal el kellett hagynia a fesztivált.

(Borítókép: Lars von Trier a 71. éves Cannes-i Filmfesztiválon, 2018. május 14-én. Fotó: Matthias Nareyek / Getty Images)  • Tippek
  • Lakáshitel