Egy szörnyű sorsú nő, aki miatt Jézus csak mellékszereplő

image 6483441
2022.08.09. 06:10
Sue Monk Kidd toplistás történelmi ihletésű regénye, a Vágyak könyve a 21. Század kiadó gondozásában jelent meg magyarul. A fiktív kötet Anát, Jézus feleségét helyezi a középpontba. Az év egyik legolvasmányosabb regénye egyszerre megható, felháborító, inspiráló és elgondolkodtató.

Sue Monk Kidd nagy fába vágta a fejszéjét, amikor olyan regény írásába kezdett, amely Jézus Bibliából ismert életútját alakítja át, és bővíti ki új részletekkel. Például azzal, hogy egy Ana nevű feleséget ad neki. A Vágyak könyve a tinédzserként megismert, gazdag környezetben nevelkedő Ana körül forog. Ez tehát nem egy Jézus-regény, sokkal inkább a korabeli női sorsokat bemutató olvasmány, amelyet Jézus „ad el.

Názáreti Jézus személyét merész vállalkozás „lefokozni” vagy megmásítani, az írónő ennek ellenére nem félt mellékszereplővé tenni a kereszténység központi alakját:

a 14 esztendős galileai lány, Ana szemén keresztül jelenik meg a könyvben. A kamaszlány sorsa brutális, de sokban nem különbözik a korabeli nők életétől. A nőket még akkor is elhallgattatta a patriarchális társadalom, amikor nyilvánvalóan bántódásuk esett, vagy nekik volt igazuk. 


A szókimondó, tanulni vágyó, a nők társadalmi helyzetét kifogásoló Anát gazdag családja sem kíméli, rangja nem jelent előnyt számára a boldogulásban. Szülei és rokonai ambivalens érzéseket táplálnak iránta, ez pedig fordítva is igaz. Leginkább nagynénjével, a különc Jaltával ért szót. A két nő közötti kapocs szoros, ugyanakkor nem garancia a könnyebb és boldogabb életre. Szenvedésére csak Jézus jelent gyógyírt, akivel az utcán találkozik. A két lélek egyből kötődik egymáshoz.

Hűség és áldozat

Az Ana és Jézus közötti legnagyobb különbség hamar feltűnik: míg a lány számára Jézus a világ közepe, aki kihúzza őt az egyre kilátástalanabbá való életből, addig Jézus Istent helyezi Ana elé – még annak ellenére is, hogy a történetben számos utalás van arra, mennyire elfogadó, megengedő és szerető férj. Jézus számára Istent szolgálni olyan, mint lélegezni: csak így lehet élni.

A regényben Jézus szerepe fontos, ám ő csak a történet passzív résztvevője, hiszen túlnyomórészt Ana visszaemlékezésein, a családja elbeszélésein keresztül találkozunk vele. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy kicsit az egész kötet, és leginkább a főhős cselekedeteinek fő mozgatórugója.

A szerelmi szálak és párbeszédek időnként nyálassá és kiszámíthatóvá válnak, a szövegnek romkom hatást kölcsönöznek, mégsem tűnnek életidegennek. Sokkal inkább kiemelik a szerelmi szál fontosságát, a szeretet és elfogadás után vágyakozó Ana érzéseit.

A könyv számos témát boncolgat, leginkább a 

  • női egyenjogúságot,
  • környező, ellenséges városok és államok kapcsolatát,
  • szeretetet, szerelmet, kötődést és szenvedélyt,
  • kötelességtudatot és elhivatottságot,
  • a család szerepét és az önazonosság megtalálását.

Annak ellenére, hogy valós szálakon alapuló fiktív regényről beszélünk, jól látszik, hogy a szerző alaposan tanulmányozta a korszakot, a szokásokat, a kultúrákat, na és a Bibliát. Nem lehet és nem is szabad azt hinni, hogy ez a regény a jézusi történet kigúnyolása. A regény elején érdemes elvonatkoztatni a Szentírástól, hogy teljes értékű, önálló és szórakoztató műként olvashassuk. Hiszen ez egy igazán olvasmányos, érdekes és izgalmas könyv.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM