Halála előtt cigányzenészek húzták a nótáját a kórház kertjében

F  ZL19571127002
2022.08.14. 05:56 Módosítva: 2022.08.14. 17:49
Magyarország annak köszönheti első magyar filmsztárját, hogy kénytelen volt Romániát elhagynia, Budapesten viszont nem engedték tovább Nyugatra. Itt maradt, próbált boldogulni, de aligha volt boldog.

Ki más jutna az eszünkbe elsőként, ha nem Jávor Pál, aki ha szomorú volt, vagy ha éppen boldognak gondolta magát, cigányprímások hegedűszólója közben vigadt sírva.

Persze, most azt gondolnánk, hogy ez csak a filmjeiben történt így, a helyzet azonban az, hogy Jávor Pál vérében az egész Kárpát-medence minden bánata összefolyt. Olyan bánatos szemmel senki nem tudott nézni nőkre, mint ő, és a kamerák előtt ehhez még csak meg sem kellett magát játszania.

Jávor Pál minden bizonnyal rossz korba született. Ezzel a kijelentéssel azonban alighanem sokan vitatkoznának, így illik is mindjárt pontosítani: mindenkinek azokkal kell egy században együtt élnie, akikkel egy században született. Jávor Pálnak így aztán minden kijutott a XX. századból. 

  • első világháború,
  • spanyolnátha,
  • trianoni békediktátum,
  • Horthy-korszak,
  • első és második bécsi döntés,
  • második világháború,
  • nyilas rémuralom,
  • kényszermunka,
  • emigráció,
  • Rákosi-korszak,
  • szovjet megszállás, 
  • Kádár-korszak eleje.

Ezek után még csodálkozik valaki, ha Jávor Pálnál szomorúbb tekintetű filmsztár talán még sosem állt kamerák elé? Mégis sztár volt, a szó klasszikus értelmében az. Talán azért, mert éppen olyan volt, mint azok, akik a filmjeire jegyet váltottak, és amikor a vásznon őt látták, egy kicsit magukat is felfedezték a szerepben. 

Mintha nem erre a világra született volna

Jávor Pál szerelemgyerek volt, de ezt úgyis mondhatnánk, hogy egy nyugalmazott vasúti tisztviselő megkívánta Katalint, a cselédlányt, és ebből – az amúgy kölcsönös – kívánalomból megszületett a kis Pali. Évek kellettek ahhoz, hogy ez a szerelem házassággá hivatalosodjon, de Jávor Pál sorsa nem ettől a késlekedéstől volt szomorú.

Jávor Pál, bár kamaszként megkóstolta a hírlapírók világának keserűségét, mindig is színész, de nem akármilyen, hanem dán színész szeretett volna lenni. És ez minden bizonnyal így is történt volna, ha Dániába születik. Ő viszont Aradon született 1902. január 21-én, és aki egy kicsit ismeri Közép-Európa történelmét, az tudja, hogy innentől kezdve egy színészi álom vonata keskeny nyomtávon zakatol...

El is indult Dániába, ám sosem ért oda. Budapesten ragadt, színésznek tanult, megtalálták fontos szerepek, amitől bekerült a magyar filmgyártás halhatatlanjai közé. Üldözték a nyilasok, disszidált a kommunisták miatt, és hazajött meghalni, mert egy magyar dzsentri, akit a filmvásznon tökéletes természetességgel jelenített meg, halálában máshol nem is találhatna örök nyugalomra, mint itthon, ahol életében erre esélye sem volt. 

A következő kvíz a Jávor Pál emlékének szól. Most tesztelheti tudását, mennyit tud Jávor Pálról, az első magyar filmsztárról!

A játék lezárult.

(Borítókép: Jávor Pál színművész a késő őszi Duna-parton 1957. november 27-én. Fotó: Zádor László / MTI)