Az ukrán nagykövet meghatódva köszönte meg Magyarország kiállását

2022.08.15. 06:53
Ukrán film győzelmével ért véget az Adolph Zukor-filmfesztivál: a háromnapos rendezvényt először rendezték meg Mátészalkán, ahol Zukor Adolf az iskoláit végezte. Ez a világon az egyedüli fesztivál, amely a Paramount Pictures alapítójának nevét viseli.

A fesztivál három alapítója, Asperján Tamás, Bokor Balázs és Várkonyi György elégedetten nyugtázta, hogy a tizenkilenc országból benyújtott versenyfilmek magas színvonalon képviselték hazájukat. A fesztivál legfőbb díját, a közönségdíjat a Törött szárnyak (Crushed Wings) című brit alkotás nyerte, hiszen Adolph Zukor kedvenc mondása az volt: a közönség sohasem téved.

A legjobb játékfilm és további négy kategóriában az ukrán Apostolok anyja (Mother of Apostles) című film lett a győztes. A Magyar Hollywood Tanács Egyesület MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 

a díjakat átvevő budapesti ukrán nagykövet meghatódva köszönte meg Magyarország kiállását Ukrajna mellett,

és örömét fejezte ki, hogy a filmfesztivál minden politikai indíttatás nélkül, a szakmai színvonal alapján döntött az ukrán versenyfilm győzelméről.

Három magyar film (Katapult, Örökség, Boszorkányház) és a spanyol A csenddel szemben (Facing the Silence) gyűjtött be több díjat. Üzenetértékkel bír, hogy a legjobb diákfilm, a Háromszög megkapta Mátészalka különdíját és a fesztivál egyik legnagyobb szakmai támogatójának, az Origó Filmstúdiónak a hárommillió forint értékű felajánlását.

A fesztivál hiánypótló esemény, hiszen a hollywoodi alapítóatyák és hírneves filmes szakemberek zöme Kelet-Magyarországról vándorolt ki.