Anne Frank naplóját és a Bibliát is eltávolították egy texasi iskolakerület könyvtáraiból

2022.08.20. 10:02
A texasi Fort Worth külvárosi iskolai körzet elrendelte, hogy a könyvtárosok távolítsák el a polcokról és a digitális könyvtárakból az Anne Frank naplója illusztrált változatát, a Bibliával és több tucat más könyvvel együtt, amelyeket a szülők tavaly kifogásoltak.

Ez volt a legutóbbi a konzervatív aktivista szülők és iskolatanácsi tagok utasítására végrehajtott könyveltávolítások közül, akik számos könyvet támadnak meg az LMBT-barát tartalmuktól kezdve a „kritikai fajelmélethez” való állítólagos kapcsolódásukig. A múltban néhány ilyen kihívás zsidó témájú könyveket is érintett − írta meg a Jewish Telegraphic Agency.

Az iskolai körzet korábbi vezetője arra gyanakodott, hogy a bejelentést tevő szülőnek talán kifogása volt a napló női nemi szervekre, azonos neműek vonzódására és más szexuális témákra vonatkozó utalásai miatt, amelyeket a szülők korábban „pornográfnak” minősítettek. Ebben azonban nem lehetett biztos, mert a könyvet kifogásoló szülő nem jelent meg az ülésen. A körzet akkor elutasította az eltávolításra vonatkozó kérdést. 

A májusi iskolaszéki választásokat követően azonban a Patriot Mobile nevű mobiltelefon-társasághoz kapcsolódó kampánypénzekkel támogatott, szélsőjobboldali aktivisták kerültek többségbe a testületben.

Ők jelenleg átdolgozzák a szülői panaszokra vonatkozó irányelveket, és elrendelték, hogy a tavalyi év összes kifogásolt könyvét addig is távolítsák el az iskolai könyvtárakból.