Társasház kerül a 140 éves templom helyére

2022.08.21. 16:50
Philadelphiában lebontanak egy 140 éves, lengyel bevándorlók támogatásából épült templomot. A történelmi épület helyére nyolcemeletes társasház kerülhet.

Philadelphiában a hétvégén megkezdték egy XIX. századi, lengyel bevándorlók támogatásából épített, mára bezárt templom bontását. A helyiek éveken át próbálták megmenteni a történelmi épületet, amelynek helyére többemeletes lakóház kerülhet – tudta meg az MTI.

Az 1882-ben épült templomra tavaly adott ki bontási engedélyt a város. A 2014-ben rossz állapota miatt lezárt Szent Lőrinc-templom még Philadelphia történelmi emlékeinek jegyzékében is szerepel. A város történelmi bizottsága arra kötelezte az ingatlanfejlesztőt, hogy az egyházi épület homlokzatát őrizze meg vagy építse újra.

Történelmi emlék

A The Philadelphia Inquirer című helyi lap beszámolója szerint a templom helyére kiadott építési engedélyt, amely egy nyolcemeletes társasház építésére szól, megfellebbezték.

A kéttornyú, 30 méter magas Szent Lőrinc-templomot lengyel bevándorlók adományaiból építették a XIX. század második felében. A philadelphiai főegyházmegye 2014-ben jelentette be a templom bezárását rossz állapotára,

elsősorban az omladozó homlokzatára hivatkozva.

Akkori számításaik szerint a homlokzat helyreállítása 3,4 millió dollárba került volna, de a templom megmentésén dolgozó helyi közösség szerint 700 ezer dollárból megoldható lett volna a javítási munka.