Megkerülhetetlen előadásokkal küzdenek a megvékonyodott pénztárcájú nézőkért

2022.08.30. 16:06
A megnövekedett rezsiárak ellenére elég sok új bemutatóval készül az Örkény színház, ám Mácsai Pál is elmondta, hogy pár hónapnál senki nem lát messzebb.

Henrik Ibsen Solness és Molnár Ferenc Liliom című drámájának olvasópróbájával vette kezdetét a 2022/2023-as évad az Örkény István Színházban. Az új színházi szezonban nyolc bemutatót, köztük hat ősbemutatót tervez a társulat.

Az új évad imázskampányában az Örkény arcai, színművészei kerülnek előtérbe: a művészek új portréfotóit a társulat tagja, Znamenák István készítette. A fotózással egybekötve a színház kreatív munkatársai kis videókat is készítettek, amelyeket a nézők az Örkény Kertben, valamint az évad során a közösségimédia-felületeken tekinthetnek meg.

Az arculati kampányhoz kapcsolódóan Budapest 150. születésnapja apropóján az intézmény vezetői arra kérték művészeiket, hogy meséljenek a számukra meghatározó budapesti helyekről – az erről készült fotósorozatot, illetve a rövid írásokat a szeptemberben megjelenő évadismertető füzetben, illetve a későbbiek során a közösségi médiában is közzéteszik.

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli az Örkény István Színház színházpedagógiai és közösségi színházi műhelye.

Az évforduló alkalmából szeptember 21-én ÖrkényKÖZ néven új színházi teret avatnak az egykori Ericsson Stúdió helyén. A megújult tér színpadára hívják a város polgárait és történeteiket, és olyan színházi alkotókat, akik a részvételi alkotófolyamatok lehetőségeit kutatják a KÖZ munkatársaival. A Kiváló dolgozók előadás és a kerület múltjához és jelenéhez kapcsolódó projektek folytatásaként civil alkotóműhelyük elkötelezett a közösségi alkotás, a dokumentarista munkamódszerek, a társadalmi felelősségvállalás és az együttműködés kultúrája iránt. Hangot, színpadot, fórumot kínálnak olyan ügyeknek, közösségeknek, amelyekkel alig vagy csak szenvtelen távolságból találkozhatunk.

A 2022/2023-as évad első bemutatóját október 6-án tartják az Örkény Stúdióban. Henrik Ibsen Solness című színművét Gáspár Ildikó viszi színre Mácsai Pál, Hámori Gabriella, Pogány Judit, Zsigmond Emőke, Polgár Csaba, Bajomi-Nagy György, valamint Szaplonczay Mária negyedéves színészhallgató előadásában.

Az évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát október 7-én a Liliom nyitja: Molnár Ferenc színművét Kovács D. Dániel rendezésében láthatják az érdeklődők. Az előadás címszerepét Patkós Márton, Juli szerepét Józsa Bettina játssza. A további szerepekben Kókai Tünde, Vajda Milán, Szandtner Anna, Znamenák István, Jéger Zsombor, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztály hallgatói, Kovács Dorottya, Baranyi Emma, Juhász Bence, Kerek Dávid, Liber Ágoston, Nemes Tibor, Szász Gabriella látható.

December 21-én mutatja be a társulat a Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs neve által fémjelzett, The Black Rider című kultikus zenés előadást. Az ősbemutatót Polgár Csaba viszi színre. Az évad harmadik nagyszínpadi premierjét februárban tartja a színház, ekkor Ferdinand von Schirach kortárs német szerző Isten című drámáját láthatja a közönség Mácsai Pál rendezésében. Az előadás alapfelvetése – a szerző Terror című darabjához hasonlóan –, hogy a közönség bevonásával tematizálja a méltóságteljes megöregedés és halál kérdését. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás rendezi: ez április 21-én Jean Luc Lagarce kortárs francia szerző A várományos című komédiája lesz.

Az Örkény Stúdióban februárban kerül bemutatásra a Kárpáti Péter által írt és rendezett, Tejfakasztó munkacímű, a színészek improvizációinak felhasználásával készülő produkció. Áprilisban Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror címmel Fekete Ádám készít előadást. Az évad utolsó próbafolyamata a Dávid Attila által írt és rendezett Emma lesz, amelyet Kerekes Éva előadásában láthat a közönség.

Mácsai Pál szót ejtett a tovább nehezedő anyagi körülményekről, a rezsiárak növekedésének várható kemény hatásairól. Hangsúlyozta, hogy a bemutatók számát tartani tervezik, de ma pár hónapnál senki nem lát messzebb. Mindezért szerinte a szakmai munka minősége minden eddiginél fontosabb.

A színház fontosságáról nem interjúkkal vagy üzenetekkel, hanem megkerülhetetlen előadásokkal győzhetik meg a vékonyodó pénztárcájú nézőket

− olvasható a színház közleményében.

Elmondta, hogy a színház öt jelölést kapott a 2022. évi kritikusdíjakra, amelyeknek átadó ünnepségét az Örkényben tartják október 18-án 20 órakor. A díjakat a színház pártoló tagjai adhatják át a nyerteseknek.

A színház szeptember 10-én, a tizenegyedik Örkény Kerttel köszönti az új évadot a Madách téren. A programok között szabadtéri klasszikus és könnyűzenei eseményeket, színházi előadásokat, beszélgetéseket, valamint ismeretterjesztő előadásokat is találunk, és természetesen sor kerül az Örkény színház társulati tagjainak immár hagyományos koncertjére, az Esztrádra is.

Az Örkény Kert minden programja ingyenes, a benti nagyszínpadi és a stúdiós programokra azonban regisztrálni kell.