Iskolakezdés mellett buli az Aurevoirral

2022.09.01. 10:16
Az ősz első hétvégéjén jön a Trilla, Martonvásár kedvenc ingyenes szabadtéri fesztiválja, Budapesttől csupán fél órára. A népdal alternatív ünnepén összeér a kortárs és a hagyomány: olyan előadók lépnek fel, mint az Aurevoir, Lakatos Mónika és Szalóki Ági, de lesz táncház, folkkocsmakvíz, fotókiállítás és népi játszóház is.

A Trillát tavaly ősszel a Magyar Népdal Napja szellemiségében rendezte meg először Martonvásár és a Hangvető. Idén szeptember 2–4. között várja a látogatókat a népdal alternatív ünnepe, mert a rendezők hisznek benne, hogy a népdal összeköt, mély emlékeket mozdít meg, és mindannyiunkat meg tud szólítani.

A népdal többet jelent a hagyománynál: rigmusokat, amelyekkel nagyszüleink altattak, dallamokat, amelyeket először tanultunk az iskolában. A Trillán, a népdal alternatív ünnepén a hagyományok ápolása 

a népzene titkos életét is megmutatják: etnojazzt, dark folk rockot, kísérleti zenét és még több izgalmas műfajt.

A fellépők mind egyedi módon közelítenek a népdalokhoz: a Dalinda triója egyedülálló módon a cappella stílusban énekli a népdalokat, amelyek így friss, női és személyes tartalommal születnek újjá. A Babcsán Projekt verseket és jazzt csempész a dalokba, a világhírű oláh cigány énekesnő, Lakatos Mónika az saját kultúrájának ritkán hallott kincseit tolmácsolja, Borbély Mihály zenéje egyszerre építkezik a Balkán és a Kárpát-medence dallamvilágából, az Aurevoir. pedig a népzenészek legfiatalabb generációjának népdalértelmezését hozza el.

A koncertek között kényelmesen el lehet nyúlni a Brunszvik-kert lombjai alatt a babzsákokon, illetve lehet vásárolni a kézművespiacon. A fesztiválon a Hagyományok Háza szervezésében folkkocsmakvíz is lesz, ahová 4–7 fős baráti társaságok nevezhetnek. Emellett ingyenes családi programokon és workshopokon is részt lehet venni: a dobolás és az éneklés mellett meg lehet nézni Kása Béla fotókiállítását, akit az erdélyi és Kárpát-medencei táncházmozgalom és a népzenészek legfontosabb fotósaként tart számon a szakma. Napközben számtalan gyerekprogram lesz, esténként pedig táncház.