Nelson admirális miséje csendül fel Tihanyban

2022.09.02. 16:48
A tihanyi apátság templomában csendül fel Joseph Haydn híres Missa in Angustiis című szerzeménye. A mű, amelyet a legtöbben csak Nelson-mise néven emlegetnek, a Győri Filharmonikus Zenekar, az OPUS Énekegyüttes és Veszprém Város Vegyeskarának közreműködésével szólal meg szeptember 11-én.

A Győri Filharmonikus Zenekar, Veszprém Város Vegyeskara és az OPUS Énekegyüttes közreműködésével csendül fel Joseph Haydn Nelson-miséje szeptember 11-én a tihanyi apátság templomában. Az apátság szervezésében az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal koprodukcióban megvalósuló koncert

Haydn születésének 290. évfordulója előtt tiszteleg.

Joseph Haydn eredetileg Missa in Angustiis címen komponált műve II. Esterházy Miklós felesége, Maria Josepha Hermengilde Esterházy névnapjára készült 1798-ban. A mise szeptember 24-én hangzott el először a kismartoni Bergkirchében egy katolikus szentmise keretében. Az orgonánál maga Haydn ült; a hangszer még ma is megvan. A Missa in Angustiis, azaz Szorongattatás félelem idején elnevezés az egész Európát fenyegető napóleoni háborúkra utalt.

Az igazság talán nem is fontos

A művet a zeneszerző életében többször is előadták, a ma ismeretes Nelson-mise megnevezés 1800-ban terjedt el. A szájhagyomány korábban úgy tartotta, hogy Haydn Nelson admirálisnak a napóleoni flotta felett aratott Abu Qir-i győzelme alkalmából adta ezt a címet művének, de a történetet semmi sem támasztja alá.

Amit viszont a források is igazolnak, hogy amikor Lord és Lady Hamilton társaságában Nelson admirális Kismartonba látogatott, tiszteletére előadták a Missa in Angustiist. Haydn hagyatékai között megtalálták az Abu Qir-i csata térképvázlatát is, amelyet nagy eséllyel maga Nelson adományozott neki. Elképzelhető, hogy

ettől a nevezetes koncerttől kezdték a művet inkább Nelson-miseként említeni, mintsem eredeti címén.

Az apátsági templomban elhangzó koncert 2022. szeptember 11-én 18 órakor kezdődik. Közreműködik Bódi Zsófia (szoprán), Molnár Anna (alt), Csapó József (tenor), Hámori Szabolcs (basszus), Veszprém Város Vegyeskara (karigazgató: Erdélyi Ágnes), az OPUS Énekegyüttes, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Kővári Péter. A belépés díjtalan, azonban adományaikkal a templom felújítását támogathatják a nézők.