Közkeletű mítoszokat rombolnak le laza hangulatban

DSC 7137
2022.09.03. 09:55
Mit tartogat számunkra a jövő? Egy egyszerű kérdés, rengeteg lehetséges forgatókönyvvel. De hogy a fikciótól a realitás talaja felé közelítsünk, érdemes olyan emberekkel párbeszédet folytatni, akik a saját területükön előremutató kezdeményezéseket végeznek, vagy olyan erős víziójuk van, amire építeni lehet. Szeptember végén lesz az Brain Bar fesztivál, ahol a kérdéseinket válaszokra cserélhetjük. Az arútluK e heti vendége a Brain Bar ügyvezető igazgatója, Baji Bernadett, aki elmeséli nekünk, hogy mi vár ránk az idei fesztiválon.

Az arútluK podcast e heti vendége Baji Bernadett, a Brain Bar ügyvezető igazgatója, ugyanis kevesebb mint egy hónap múlva, szeptember 29-én kezdődik a Brain Bar jövőfesztivál, méghozzá végtelenül izgalmas előadókkal.

Idén új helyszínen találkozhatnak a kíváncsi tekintetek, ugyanis a jövőkonferencia a Magyar Zene Házában lesz. Az épületet Sou Fujimoto tervezte, aki korábban már szerepelt előadóként a fesztiválon.

De hogy csak pár speaker titulusát emeljük ki, idén előad a konferencián többek között

  • kamuvadász filozófus,
  • adatakrobata,
  • nanorobot-kutató,
  • dizájn provokátor
  • és anti-bitcoin közgazdász is.

A fesztivált mindig egy év szervezés előzi meg, a beszélgetésből az is kiderül, hogy korábban volt olyan előadó, akit öt éven keresztül próbáltak elérni és leszervezni, mire végre el tudott látogatni a konferenciára.

A jövőszorongás eddig sem volt ismeretlen fogalom, de a pandémia, a háború, az infláció, a gazdasági válság és a klímakatasztrófa árnyékában talán még nehezebb előrébb látnunk a holnapnál. Ám a Brain Bar sosem volt a struccpolitika híve, így most is számíthatunk kemény és konfliktusos előadásokra, persze mindemellett a könnyedebb programok is helyet kapnak. Ahogy Bernadett fogalmaz, a cél, hogy a kíváncsi tekintetek a fesztivál végére mosolyba forduljanak át.

Tényleg nem egyszerű dolgok zajlanak most a világban, de az semmiképp sem megoldás, ha ezekről nem beszélgetünk. Ez pedig nagyon fontos része a Brain Barnak; mi nemcsak felállítjuk ezeket az okos embereket a színpadra, hanem elkezdünk velük beszélgetni, van, hogy vitázunk, és közkeletű mítoszokat rombolunk le. Párbeszédet kezdeményezünk.

A Brain Bar fesztivált nem úgy kell elképzelni, hogy öltönyös-kiskosztümös emberek ülnek kihúzott háttal, miközben szigorú tekintettel figyelnek. 

Bár nagyon okos témákról beszélgetünk, nagyon okos emberek vannak a színpadon, de mindezt fesztiválos környezetben tesszük. Laza hangulatban beszélgetünk fontos dolgokról.

A fesztiválra legfőként fiatalok járnak, tanárok és diákok számára a rendezvény ingyenes, ugyanis a Brain Bar csapata úgy gondolja, hogy akik valóban tudnak tenni a jövőért, azok számára mindenképp elérhetővé kell tenni ezeket az információkat. Persze ettől függetlenül mindenki számára fontos és érdekes lehet az esemény.

A szervezők arra is figyelnek, hogy földrajzilag is különböző gondolatokat gyűjtsenek össze. Például a gazdasági helyzet és a háború kapcsán az egyik előadó Laura Toodu lesz, aki Észtország Védelmi Minisztériumának politikai tanácsadója NATO- és európai uniós ügyekben, és nem mellékesen tartalékos katona.

Észtországban kötelező sorkatonaság van, ami náluk egyértelmű. Érdekes elgondolkodni azon, hogy ha olyan helyzetbe kerülnénk, mi itt, Magyarországon mit tennénk. Elmenekülnénk, vagy maradnánk, és megvédenénk azt, amink van?

Sokszor az emberek pont a biztonság kapcsán hajlamosak úgy gondolkodni, hogy ez alapvető adottság.

A fesztivál keresi a válaszokat, de egyiket sem kezeli evidenciaként. Párbeszédre és vitára buzdít, mert ezek viszik előrébb a társadalmat.

Hallgassák meg a beszélgetést, hátha a nyári szezon után a zenei fesztiválokat még megkoronáznák egy egészen más típusú fesztivállal is. A Brain Barról a legfrissebb információkat a Facebook-eseményben lehet nyomon követni. A rendezvény célja idén is az, hogy tudást, inspirációt és eszközöket adjon fiataloknak a jövőjük alakításához.

Ez a szerkesztőségi anyag a Brain Bar támogatásával jött létre.

Aki lemaradt az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná, mit mesélt Can Togay János és Bubla Éva a Balatonról és az ökológiáról , az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Baji Bernadett. Fotó: Egyed Péter)