Hétvégén indul a szekszárdi Művészetek Fesztiválja

Robi Krisztian fotó Fényes Gábor
2022.09.03. 18:00
A legnagyobb fesztiválok is megirigyelhetnék azt az összművészeti programsorozatot, amelyet azok élvezhetnek, akik 2022. szeptember 9. és 11. között ellátogatnak Szekszárdra, a Babits Mihály Kulturális Központba. A Művészetek Fesztiválja fellépői között van Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert, Nyáry Krisztián, Kollár-Klemencz László és a Kaláka is.

Szeptember második hétvégéjén a művészeteké lesz a főszerep Szekszárdon, méghozzá rengeteg izgalmas – ráadásul ingyenes – műsor és foglalkozás kíséretében a Babits Mihály Kulturális Központban.

Libikóka című zenés-mesélő estjén megrázó, felemelő és könnyed családi történetekkel szólítja meg a közönséget a Grecsó–Hrutka-duó. Mint egy olyan családi asztalnál, ahol három-négy generáció élvezi az együttlét örömét, és a régi adomák után dalt kíván a szív. Remek hangzású zenés est egy olyan kiváló zeneszerző-énekessel, mint Hrutka Róbert, aki színészlemezek tucatjai és lélekemelő filmzenék után most az akusztikus, játékosan rusztikus, mégis érett oldalát mutatja meg. És a mai középgeneráció kiemelkedő írójával, Grecsó Krisztiánnal, aki évtizedek után talált vissza az énekelt darabok segítségével a vershez, de aki ezen az esten sem hűtlen kedves formájához, a rövid prózához, a meséléshez.

Sosem hallott Cseh Tamás-dalok

Beck Zoltán és Szűcs Krisztián Másnap címmel adja elő Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalait. A szerzőpáros közös dalainak ugyanis csak egy szelete került közönség elé a keletkezés idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Cseh Tamás Bartók Béla úti lakásán vagy éppen Csengey Dénesnél Keszthelyen.

Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián Csengey Balázs segítségével. A Zoli és Krisztián által befejezett dalok régiek is, mégis maiak, hiszen most nyerték el végső formájukat. 

Az Ég az erdő című új Kollár-Klemencz-album 2020 őszén látott napvilágot Kollár-Klemencz László dalszerző-énekes-író negyedik szólólemezeként. Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonószenekarától. A Kollár-Klemencz Kamara Trió koncertjei személyes és intim hangvételűek, a természet szeretete és jelenléte itt is meghatározó, amit az akusztikus hangzás még hitelesebbé tesz.

Rubányi Anita és a Szekszárdi Gitárkvartett Babits-estje két művészeti ág ötvözete, Tóth Viktor pedig BEYOND címmel ad szaxofonkoncertet – vetítéssel. Az év jazz-zenésze díjjal többszörösen kitüntetett szaxofonművész, zeneszerző formabontó koncertje különleges utazásra invitál.

Rendhagyó irodalomóra

A Művészetek Fesztiválja fellépői között van Nyáry Krisztián, aki 2012 elején kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei. Szekszárdi műsorában Tolna megye fontos íróit is megidézi. Simon Márton pedig rendhagyó irodalomórát tart: a költő két verseskötete között került szorosabb kapcsolatba a magyar slam poetry mozgalommal, 2012-ben az I. Országos Slambajnokság második helyezettje lett.

A fesztiválon lesznek még Sántakutya címmel beszélgetések: izgalmas történetek hangzanak majd el a tolnai dombok öleléséből, de nem stand up comedy stílusban. A Kárikittyom trió mókás, zenés hangjátékában állatmesék elevenednek meg, Sohonyai Attila felolvasóestjén pedig költői kérdésekre kapunk válaszokat: egy este, ahol a költő beszél versekről, azok keletkezéséről és mondanivalójáról. Nem hétköznapi formában, mégis a hétköznapokról.

Robert Capa veszélyes kalandjai

Pillanatképek Robert Capa életéből címmel láthatják a nézők a Capa Központ zenés felolvasószínházi estjét: a világhírű fotóriporter szerepében Adorjáni Bálint, közreműködik Szőke Barna és Boros Levente (The Qualitons). Mivel töltötte legszívesebben szabad óráit Robert Capa? Milyen bohém és veszélyes kalandokba keveredett a második világháború alatt? Milyen előnyökkel járt, és milyen problémákat okozott magyar származása? Hogyan írt a fényképezésről, amikor éppen elege volt belőle? A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a 2022-ben nyíló állandó Capa-kiállításához kapcsolódó programként mutatja be a fotóriporter személyes és szakmai életét felvillantó estet.

A Négyszögletű Kerek Erdő titkait mesekiállításon leshetjük meg Megyeri János segítségével. A szobrászművész, amikor Pécelre költözött, és megtudta, hogy Lázár Ervin, a nagy meseíró sokáig itt élt és alkotott, úgy gondolta, valami nagyszabású, maradandó művel szeretne adózni az emlékének.

Hosszas előkészületek és fáradságos, szívvel-lélekkel-szakértelemmel végzett munka eredményeként nemrég elkészültek az életnagyságú figurák, és most Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati, Mikkamakka, Nagy Zoárd, a lépegető fenyőfa és Maminti, a kicsi zöld tündér „virág körüli” útra indul, vándorkiállítás formájában. S hogy el ne vesszenek, nem maradhatnak kíséret nélkül: maga az alkotó, Lázár Ervin is velük tart, jobban mondva a rá megszólalásig hasonlító, élethű szobra, amely természetesen szintén a művész, Megyeri János alkotása.

A fesztiválon amatőr zenekarok is próbára tehetik magukat, nem akármilyen nyereményért.

A teljes program:

2022. szeptember 9. (péntek)

Helyszín: színházterem

  • 17:00 Kaláka Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztrációs jegyeket mindennap 14:00–20:00 óra között lehet igényelni a +36 74 529 619-es telefonszámon vagy a Babits Mihály Kulturális Központ jegypénztárában, és az előadás kezdete előtt legkésőbb 30 perccel kell átvenni.
  • 20:00 Másnap Beck és Szűcs

Helyszín: Nagy Csatár

  • 09:00 Négyszögletű Kerek Erdő-kiállítás
  • 15:00 Simon Márton – rendhagyó irodalomóra
  • 17:00 Sántakutya
  • 18:00 Nyáry Krisztián
  • 20:00 Filmvetítés: A játszma

Helyszín: Művészetek Háza

  • 18:30 Tóth Viktor-jazzkoncert

2022. szeptember 10. (szombat)

Helyszín: Rendezvénytér

  • 10:00 Simon Márton rendhagyó irodalomóra
  • 11:00 Nyáry Krisztián
  • 20:00 Grecsó–Hrutka-koncert

Helyszín: Nagy Csatár

  • 09:00 Négyszögletű Kerek Erdő-kiállítás
  • 17:00 Sántakutya
  • 19:30 Filmvetítés: Örök mozi

Helyszín: Művészetek Háza

  • 19:00 Adorjáni Bálint: Capa-est

2022. szeptember 11. (vasárnap)

Helyszín: színházterem

  • 18:00 Varidance: János Vitéz – Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztrációs jegyeket mindennap 14:00–20:00 óra között lehet igényelni a +36 74 529 619-es telefonszámon vagy a Babits Mihály Kulturális Központ jegypénztárában, és az előadás kezdete előtt legkésőbb 30 perccel kell átvenni.

Helyszín: Rendezvénytér

  • 10:00 Kárikittyom
  • 19:30 Kollár–Klemencz Trió

Helyszín: Nagy Csatár

  • 09:00 Négyszögletű Kerek Erdő-kiállítás
  • 11:00 Négyszögletű Kerek Erdő-filmvetítés
  • 17:00 Sántakutya

Helyszín: Művészetek Háza

  • 16:00 Rubányi Anita és a Szekszárdi Gitárkvartett: Babits-est
  • 18:00 Sohonyai Attila

(Borítókép: Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián. Fotó: Fenyves Gábor)