Jean-Paul Belmondo egyszer veszett össze Alain Delonnal

GettyImages-623386922
2022.09.06. 07:05 Módosítva: 2022.09.06. 11:22
2021. szeptember 6-án, nyolcvannyolc éves korában halt meg Jean-Paul Belmondo. Pontosan egy éve kevesebbek lettünk a francia és az európai filmművészet egyik ikonikus alakjával. Ám Belmondo filmjeivel örökre beírta magát az emlékezetünkbe, és mi is gondoskodunk róla, hogy alakját ne felejtsük el. Halálának évfordulójára összeállítottunk egy kvízt, amelyben tesztelhetik, mennyit tudnak a színészről.

Össze vagyok törve… elveszítettem a barátomat. 60 éve ismerjük egymást, kollégák voltunk, együtt dolgoztunk, nagyon közel voltunk egymáshoz

– nyilatkozta Alain Delon, miután megtudta a szörnyű hírt; Jean-Paul Belmondo, barátja és kollégája meghalt. A két legendás francia színésznek bár ugyanakkor és ugyanott emelkedett fel a csillaga, karakterükben is hasonlítottak, mégis rácáfoltak a mondásra, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ők nem csak megfértek, egy apróbb mosolyszünetet leszámítva – amikor Delon azt nyilatkozta Belmondóról, hogy nem érti a viselkedését, mert úgy hisztizik, mint egy nő – hat évtizeden át nemhogy kollégák, a legjobb barátok is voltak.

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-én született Neuillyben, szülei mindketten művészek voltak, édesapja szobrászként, édesanyja festőként tevékenykedett. Belmondo rengeteg energiáját eleinte a sportban élte ki, később döntött a színészi pálya mellett.

Filmes pályafutása 1957-ben kezdődött, első jelentősebb szerepe a Légy szép és tartsd a szád című filmben volt, amelyben együtt játszott Alain Delonnal. Filmes pályafutásának kezdete egybeesett a francia új hullám kibontakozásával. Bár kortársai mind Hollywoodban próbálták ki magukat, Belmondo a francia filmezést egypár évig az olaszra cserélte.

A csibészes sármőr leginkább akció-vígjátékokkal vált ismertté, közel száz filmszerepében megmutatta több oldalát is. Törött orra miatt színészmesterség-tanára nem jósolt neki nagy karriert a filmszakmában, mégis nők tömegei rajongtak a kicsit morcos, kicsit morgós, ám annál szerethetőbb színészért.

Az ökölvívóból lett színészlegenda egyik leghíresebb filmje kétségtelenül A profi című alkotás, talán ez az a produkció, amely a francia sztárról egyből eszébe jut mindenkinek.



Most tesztelheti tudását, mennyit tud a sokak által kedvelt karakterek mögötti emberről, Jean-Paul Belmondóról.

A játék lezárult.

(Borítókép: Alain Delon és Jean-Paul Belmondo 2016. november 15-én. Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)