Ilyen az, ha két ember között megvan a kémia

2022.09.07. 11:08
Budapest három nagy múltú egyeteme közös kezdeményezésbe fogott, hogy a fiatalok számára újra vonzóvá tegyék a kémia világát. Ehhez a popzenét hívták segítségül egy videóklip formájában, amiben a Lóci játszik zenekar frontembere és az X-Faktor tavalyi döntőse énekel duettet.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara a Semmelweis Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel karöltve új kezdeményezésbe fogott, hogy kiszabadítsa a tudomány elefántcsonttornyából azokat a gyakorlati kutatási ágakat, amik a mindennapok problémáira valós megoldást tudnak nyújtani. A fehérjekutatás és a szerves kémia területei az egészségügy és a természetvédelem sürgős és égető kérdéseire próbálnak nap mint nap választ találni,

melyre a három egyetem közös kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet.

Kifejlesztettek Chem Learning néven egy új, online kémiai példatárat, mely megkönnyíti a diákok elmerülését ezekben a sokszor igazán távolinak ható kutatási ágakban. A példatár több mint 500 feladatot tartalmaz a fenti témakörökből, melyek között az ágazat iránt érdeklődő középiskolás és a már célzott tanulmányait folytató mesterszakos diák is megtalálja a számára megfelelőt.

Mikor megvan a kémia

A program egyik vezető alakjaként Orbán Tamást kérték fel, aki már többször vett részt a Semmelweis Egyetem és az ELTE kreatív tanácsadójaként különféle feladatokban. A filmes szakember úgy fogalmazott hozzánk eljuttatott levelében, hogy

társadalmi érdek lenne a szakterületet fókuszba helyezni és a fiatalok számára ismét vonzóvá tenni.

Egy rövid YouTube-videóban igyekeznek felhívni a figyelmet a kezdeményezésre, melyben Csorba Lóránt, a Lóci játszik zenekar tagja, valamint Kocsis Paulina, az X-Faktor 2022-es döntőse duettezik egy játékos, kémiai szövegezésű, de közben romantikus áthallású dalban.