A királynő, akiről már életében is számtalan film és sorozat készült

GettyImages-72548836
2022.09.09. 06:52
II. Erzsébet számos rendezőt és forgatókönyvírót is megihletett, uralkodása alatt több alkotásban is feltűnt. Láthattuk gyermekként A király beszédében, bulizó tinilányként a Hercegnők éjszakájában, ikonikus filmben, sorozatban és színházi előadásban is. Sőt, egyszer Daniel Craig mellett saját magát alakította.

Meghalt II. Erzsébet, akiről már életében filmeket és sorozatokat forgattak. Vannak köztük komoly, drámai alkotások, de több olyan alkotás is született, amelyben a királynő alakja egyfajta gegként tűnt fel. Mindezek azonban a tiszteletadással vegyes humor filmes eszközeként jelentek meg, és ezek még inkább emelték a királynő népszerűségét.

Sokan bizonyára most felidézik a Csupasz pisztoly című filmet, amelyben a Leslie Nielsen által játszott Frank Drebin támadástól próbálja megóvni az uralkodót, ám a kétbalkezes rendőr véletlenül ráveti magát a királynőre, akivel meglehetősen félreérthető pozícióban csúsznak végig egy hosszú asztalon. De Mr. Beannek sem sikerült jobban a találkozása a királynővel. II. Erzsébet a popkultúra egyik legfontosabb rajzfilmsorozatában, a South Parkban is feltűnik, ahogy A Simpson családból sem hagyhatták ki, amikor Homérék Londonba látogatnak. A két ikonikus rajzfilm kistesójának számító Family Guy is többször a forgatókönyvbe emelte alakját.

Ám személye nem csak ilyen alkotásokban tűnt fel, rengeteg film és sorozat dolgozta fel az angol királyi család történetét, a reflektorfény sokszor világította meg azt a hét évtizedet, amíg II. Erzsébet a trónon ült.

Ő volt az első brit uralkodó, akinek koronázását a televízió élőben közvetítette, a média pedig onnantól kezdve minden nyilvános eseményt, amihez a királynő személye is kötődött, megörökített. Vagyis uralkodásának fontosabb állomásai meglehetősen jól dokumentáltak. Vagyis a forgatókönyvíróknak bőven volt alapanyaguk ahhoz, ha a brit királynő alakját szerették volna valósághűen megidézni.

Koronázásáról a szerelem tehet

II. Erzsébet nem volt egyenes ágon trónvárományos, ugyanis nagyapja, V. György halálakor legidősebb fia, Eduárd lépett a trónra. VIII. Eduárd azonban mindössze 327 napi uralkodás után lemondott a trónról, ugyanis beleszeretett egy elvált, amerikai nőbe, akivel házasságot kötött, ez a kapcsolat pedig összeegyeztethetetlenné vált az uralkodói státusszal. Helyét így öccse, Albert yorki herceg vette át, II. Erzsébet édesapja, aki uralkodóként a György nevet választotta, legidősebb lányát pedig az első helyre emelte a trónöröklési rendben. VI. György történetét A király beszéde című film dolgozza fel Colin Firth főszereplésével, II. Erzsébet királyné édesanyját Helena Bonham Carter játszotta.

Londoni vakáció

A 96 éves korában elhunyt brit uralkodóról nehéz elképzelni, hogy valaha fellázadt volna kötelességekkel teli rendezett élete ellen, ám a filmeseknek egyetlen apró esemény elegendő volt ahhoz, hogy eljátsszanak ezzel a gondolattal. Erzsébet mindössze 19 évesen, még hercegnőként, húgával karöltve egyszer elhagyta a palotát, hogy a II. világháború végét a néppel együtt ünnepelhessék. Állítólag mindezt álruhában tették, ám az utcára jelentős kísérettel mentek, és éjfélre már otthon is voltak. Nem úgy, mint a Hercegnők éjszakája című filmben, amelyben a brit rendező, Julian Jarrold képzeletét elkapta a hollywoodi történetírás lendülete, így Erzsébet és Margit estéjét – azonkívül, hogy meghosszabbította – telepakolta elképzelt kalandos és romantikus történetekkel.

Az Oscar-díjas királynő

Ha Isten, akkor Morgan Freeman, ha Johnny Cash, akkor Joaquin Phoenix, ha Vágási Feri, akkor Nemcsák Károly – vannak olyan színészi alakítások, amelyek megmagyarázhatatlan módon, de örökre egybeforrnak bizonyos karakterekkel. II. Erzsébet persze kilóg ebből a sorból, hiszen több alkotásban számos különböző színész alakította, mégis van egy színésznő, aki egyből mindenkinek beugrik, ha az angol királynőről van szó, ő pedig nem más, mint Helen Mirren.

Stephen Frears A királynő című filmje annak a hétnek az eseményeit dolgozza fel, amikor Diana hercegnő elhunyt, és II. Erzsébet komoly döntés előtt állt. Diana ugyanis elvált Károlytól, így a királynő nem akart nyilvános temetést. Csakhogy a hatalmas szeretetnek örvendő Diana halála annyira sokkolta az embereket, hogy gyászukat muszáj volt komolyan venni, tiszteletben tartani. Így Erzsébet meghallgatva a nép kérését, megváltoztatta döntését. Helen Mirren alakításáért 2007-ben Oscar-díjat kapott.

II. Erzsébet három oldala

A film sikeréből és erősségeiből kiindulva Peter Morgan megírta az Audiencia című színházi előadást, amelyben II. Erzsébet és a különböző brit miniszterelnökök találkozóit dolgozta fel. Külön érdekesség, hogy a királynő szerepére újra sikerült megnyernie Helen Mirrent.

S ha már így belejött az írásba, A királynő és az Audiencia után Peter Morgan megírta a Netflix egyik legkedveltebb sorozatát. A korona címen futó széria elérte azt, amit korábban szinte egyetlen alkotás sem:

egyszerre elégítette ki a nézői igényeket, és nyerte el a királyi család tetszését is.

A korona bár fikciós alkotás, mégis rengeteg energiát fektet a történelmi hitelességbe, illetve a casting is kifejezetten erős. II. Erzsébet személyét rengeteg filmben, sorozatban láthattuk viszont, ám feldolgozásfüggő, hogy karakterét milyennek ábrázolták. A koronában kifejezetten emberi oldalát mutatták meg, érzelmes pillanatokkal és gyötrelmekkel, szemben A királynő című filmmel, amelyben egy sokkal szigorúbb és kimértebb Erzsébetet láthattunk.

De ott van például A királynő kutyája című animációs mese, amelyben Erzsébet a macskás nő kutyás megfelelője. II. Erzsébetről a színes kosztümök, a gyöngysorok, a tökéletesen belőtt frizura és a ruhájához illő kalapokon túl a corgik is könnyen eszünkbe juthatnak, ugyanis a királynő köztudottan rajongott ezekért a kutyákért.

Az igazi Bond-lány

Erzsébet királynő imádta a James Bond-filmeket, és bár egyikben sem vállalt szerepet, egy sokkal menőbb felkérésre habozás nélkül igent mondott. A 2012-es olimpiára készült egy kisfilm, amelyre felkérték II. Erzsébetet is, így első filmszerepét Daniel Craiggel forgatta. A kisfilmben azt láthatjuk, hogy az aktuális James Bond elugrik a Buckingham-palotába a királynőért, akivel helikopterrel repülnek a kelet-londoni arénába, és a stadion fölé érve a brit nemzeti lobogó színeiben pompázó ejtőernyővel ugranak ki. Az ugrást ugyan dublőrrel helyettesítették, ám a többi jelenetben valóban a királynő játszott, aki nagyon élvezte a forgatást.

(Borítókép: Erzsébet királynő kezet fog Daniel Craiggel, az új James Bonddal a „Casino Royale” királyi premierjén 2006. november 14-én Londonban. Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)