Olyan magyarok írtak filmtörténelmet, akikről itthon alig hallottunk

PAP 1082
2022.09.10. 05:56
Idén különösen gazdag programmal várja a hosszútávú filmrajongókat a Budapesti Klasszikus Film Maraton. Az arútluK vendégeivel, Ullmann Mónikával és fiával, Miller Dáviddal arról beszélgetünk, miért érdemes például Kertész Mihály, Kovács László, Jászai Mari, Alain Delon vagy Dajka Margit miatt vándorolni az Uránia és a Toldi mozi, a Francia Intézet, a Szent István tér és a többi helyszín között.

A főváros legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján, melyet 2017-óta rendeznek meg több helyszínen, tematikus blokkokban idén is sztárvendégek jelenlétében láthat frissen restaurált klasszikus filmeket a közönség. A 2022. szeptember 13–18. között zajló fesztivál egyik legkedveltebb színtere a Szent István Bazilika előtti tér, amely több estén át ingyenes szabadtéri mozivá alakul. A némafilmekkel együtt klasszikus zenekart élvezhetünk, lesz tánc, koncert és sok személyes találkozó is a programban.

Ullmann Mónikát az eseményt szervező Nemzeti Filmintézet kérte fel az idei fesztivál népszerűsítésére az Égigérő fű című ifjúsági film felújított változatának premierje kapcsán. A Janikovszky Éva regényét adaptáló, kultikussá vált 1979-es családi filmben olyan színészcsodák mellett játszotta el magától értetődő természetességgel az egyik főszerepet hatévesen, mint Dajka Margit, Drahota Andrea, Harsányi Gábor, Rajz János vagy Zenthe Ferenc.

Ezekről az élményeiről mesél is egy kicsit, ízelítőt adva abból, mire számíthatnak a film kapcsán szervezett közönségtalálkozó résztvevői a fesztiválon.

Szorgos filmes méhecske

Fia, Miller Dávid, aki már több magyar és nemzetközi filmben kamatoztathatta Londonban szerzett színészdiplomáját, és zenészként, valamint műsorvezetőként is népszerű, szintén nagy filmrajongó, nem kérdés tehát, hogy ők ketten valóban szívügyüknek tekintik az őszi budapesti filmünnepet.

Mónikáról kiderült – Dávid árulja el a beszélgetésen –, hogy nehéz vele filmet nézni, mert gyakorlatilag mindegyiket látta. Ráadásul a mára legendássá vált magyar színészóriások többségével játszott is, hiszen már hároméves korától kezdve szívesen forgattak vele a magyar rendezők.

A színésznő már készül a maratonra, a jövő héten minden mást félretesz, és vetítésről vetítésre száll, mint egy szorgos filmes méhecske.

Dávid elárulja, hogy gyerekfejjel nem nagyon érdekelte, hogyan szerepelt a filmvásznon anyukája hatévesen, később azonban ezzel kapcsolatban is sok mindent bepótolt. Az ő kedvenc filmes időszaka a nyolcvanas-kilencvenes évek, de nagyon kedveli a filmtörténet hőskorának fekete-fehér technikával rögzített remekeit is.

Szó esik a beszélgetésen

  • a Szelíd motorosok magyar operatőréről,
  • Hollywood és az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb rendezőjéről, Kertész Mihályról,
  • a Casablancáról és Elvis Presley kedvenc filmszerepéről,
  • a zseniális magyar animációról,
  • ízelítőt kapunk Mónika emlékeiből Dajka Margitról, Bodrogi Gyuláról,
  • Dávid elárulja, hogy szerinte miért vannak jobb helyzetben a brit művészek, mint a magyarok,
  • és elhangzik még néhány meggyőző érv arról is, miért is lesz  unikális élmény a pesti filmcunami.

Akik lemaradtak az előző részről, vagy újra meghallgatnák a Brain Bar ügyvezető igazgatóját, Baji Bernadettet arról, mi várható az idei fesztiválon, azok kattintsanak ide

(Borítókép: Ullmann Mónika és Miller Dávid. Fotó: Papajcsik Péter / Index)