„Nézzétek, öreganyátok valami színésznő volt, itt van a lábnyoma″

222576
2022.09.17. 17:04
Újabb nyolc magyar művész lett a Halhatatlanok Társulata örökös tagja: Alföldi Róbert, Dunai Tamás, Pásztor Erzsi, Vándor Éva, Bozsik Yvette, Mihályi Gábor, Kolonits Klára és Wiedemann Bernadett. Cipőtalplenyomatukat immár a Halhatatlanok sétánya őrzi Budapesten, a Nagymező utcában az Operettszínház előtt.

Az országra telepedő hűvös őszi idő ellenére sokan eljöttek Budapestre, a Halhatatlanok sétányához, hogy szemtanúi legyenek annak, amint az Operettszínház előtt rögzítik nyolc művész cipőtalplenyomatát. Ezeket a táblákat a Halhatatlanok Társulata létrejöttekor (1996) még a burkolathoz illeszkedő, időtálló nemes gránitból formázták, később mindet fémöntvény váltotta fel.

De jó, hogy ilyen sokan vagyunk, hogy a művészetnek és a kultúrának ilyen sok barátja van!

Így vezette fel az ünnepi ceremóniát Rónai Egon, az esemény műsorvezetője, aki arra is utalt, hogy „itt óriások lábnyoma között sétálhatunk”. Az eseményen részt vett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki legkedvesebb díjának nevezte a Halhatatlanok Társulata Örökös Tagja elismerést, mert „ez igazi civil díj”. Mint fogalmazott, ezzel valamit vissza lehet adni a művészeknek abból, amit mi kapunk tőlük.

Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, a Halhatatlanok Társulata kuratóriumi elnöke köszöntőbeszédében azt mondta, hogy amikor 1996-ban ezt azt elismerést megalapították, a művészet ázsiója nagyon lent volt. Akkoriban a politikusok és a celebek sokkal érdekesebbek voltak a közönség számára, eltűnt az az idő, amikor a művészet volt a fontosabb. A Halhatatlanok Társulata azonban éppen ezen változtat, és

ahogyan a kultúra mindig és mindent túlélt, visszatérnek azok az idők, amikor a művészet ismét fontossá válik.  

Rónai Egont, az ATV műsorvezetőjét, az esemény házigazdáját arról kérdeztük, hogy az ATV miért állt a Halhatatlanok Társulata mellé, s miért ad teret és felületet ennek az elismerésnek:

Ez egy küldetés, és ha közszolgálatiságról beszélünk, akkor ez valóban a köz szolgálatban áll. Nem a médiatörvény értelmében, hanem a média feladatát tekintve. A kultúra mindannyiunk szíve csücske, a műsorom, a Húzós is legfőképpen kulturális szereplőkre épül. A Halhatatlanok Társulata művészei valami olyasmit tettek, ami mindenféle megbecsülést megérdemel. Ezt a díjat ráadásul első körben a szakma ítéli oda azzal, hogy a művészeket jelöli, a közönség már közülük választ. Ez olyan kettős szeretetet és megbecsülést jelent, amely nagyon kevés díjnál tapasztalható. Ez az elismerés nem pénzzel, hanem szeretettel és tisztelettel jár, és egy televíziónak ilyen mellé állni nyilvánvaló küldetést jelent.

Ők voltak az idei jelöltek

A kuratórium jelöltjeinek névsora (kiemelve a 2022-es díjazottak):

Színész

  • Alföldi Róbert, Blaskó Péter, Dunai Tamás, Máté Gábor

Színésznő

  • Pásztor Erzsi, Szegedi Erika, Tordai Teri, Vándor Éva

Táncművész

  • Bozsik Yvette, Lukács András, Mihályi Gábor, Szőnyi Nóra

Operaénekes

  • Kolonits Klára, Rácz István, Szűcs Márta, Wiedemann Bernadett

Az ünnepélyes eseményen megható jelenet szemtanúi lehettünk, amikor kiderült, hogy a Halhatatlanok Társulata két alapítója, Szegvári Katalin és Érdi Sándor, valamint a kuratórium elnöke, Szinetár Miklós megkapja a tiszteletbeli örökös tagságot. Érdi Sándor ezt megköszönve úgy fogalmazott, hogy ezt az elismerést éppen azért alapították, mert nem ők a fontosak, hanem azok, akik táblát kapnak:

Mi szolgálni szerettünk volna, így ez most különösen megtisztelő.

Így köszönték meg

Az eseményen minden örökös tagot a színpadra szólítottak, tőlük idézünk most néhány mondatot.

Bozsik Yvette: A tánc számomra repülés, lebegés, erről szól az egész pályafutásom. Számomra a tábla ezt jelképezi. 

Mihályi Gábor szavak helyett tánccal köszönte meg az elismerést.

Pásztor Erzsi azt mondta, hogy érzi a feléje áradó szeretetet, majd az egybegyűltek ovációját kiváltva így fogalmazott: Janka néni vagyok, az ország alkoholistája.

Vándor Éva egykori tanárának, Szinetár Miklósnak megköszönte, hogy nem csupán a művészet szeretetére, hanem életre nevelte őket, majd nevetve mondta: örülök, hogy ez nem egy vándordíj... 

Wiedemann Bernadett meghatódva köszönte meg a sok rá adott szavazot, mert sosem gondolta volna, hogy egyszer az ő lábnyoma is itt lesz a sétányon.

Kolonits Klára: Fellépni a pódiumra itt a legnehezebb, énekelni sokkal könnyebb. Köszönöm, hogy a közönség a Covid-járvány alatt is kitartott az opera műfaja mellett.

Alföldi RóbertA mi szakmánk csodálatos, önök csodálatosak. A mi szakmánk a pillanat művészetéről szól, mi nem egy festmény vagyunk, amit föl lehet tenni a falra, de az a tábla itt megmarad.

Dunai Tamás a színházak helyzetére utalva ezt mondta: Esőfelhők gyülekeznek, az áramszünet fenyeget, de nem adjuk fel.

Nem volt mindig így

A Halhatatlanok Társulatát a Stúdió című, egykori televíziós kulturális hetilap alkotói (Szegvári Katalin, Érdi Sándor) hozták létre 1996-ban. Az elismerés átadása – támogatók hiányában – 1999–2003 és 2010–2013 között szünetelt. A Klubrádió jóvoltából 2013-ban és 2015-ben ismét tudtak örökös tagokat választani, 2020-tól pedig az ATV támogatásával éledt újjá az elismerés.

Ez nagyon-nagyon jó dolog

Megkérdeztük Pásztor Erzsit, mit jelent számára a díj. A Kossuth-díjas színművész az Indexnek így felelt:

„Nagyon örülök ennek a díjnak, mert a gyerekeim, az unokáim Olaszországban élnek, és amikor már nem leszek, és jönnek majd Magyarországra, akkor mutatják nekik ezt a táblát, hogy nézzétek, öreganyátok valami színésznő volt, itt van a lábnyoma. Ez nagyon-nagyon jó dolog. Nem csinálok belőle titkot, mindig is szerettem volna bekerülni a Halhatatlanok Társulatába, szerettem volna örökös tag lenni, de ehhez előbb szükség volt egy fölterjesztésre. Vagyis számomra ez ezért ennyire megtisztelő. Miközben hazudnék, ha azt mondanám, hogy ne kapnék elég szeretetet a közönségtől. Sokszor nem is tudom, mivel érdemlem meg ezt a nagy-nagy szeretetet. Mostanában, amikor a Nyolc nő című előadásban még csak ülök a függöny mögött a színpadon, már akkor nyílt színi tapsot kapok. Régen nem tapsoltak, csak a jelenetem után, de úgy tűnik, ennyire örülnek, hogy még élek.

A művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium minden évben négy kategóriában jelöl ki négy-négy művészt, közülük idén is az ATV nézői választhatták ki, hogy kit találnak méltónak a Halhatatlanok Társulata díjára. Az alapítók szándéka szerint örökös tag az lehet, akiről a közönség úgy vélekedik, hogy

tehetségével, a nemes célok melletti kiállásával sokat tett a kultúráért, a művészetért és a társadalomért.

A négy kategória (színész, színésznő, táncművész, operaénekes) jelöltjeire április 4-től két hónapon keresztül szavazhattak az ATV és az ATV Spirit nézői, valamint idén először az ATV Facebook-oldalán is voksolni lehetett. A szavazatok alapján kategóriánként minden évben két-két művésszel bővül a Halhatatlanok Társulata, lábnyomukat pedig örökös tagként „az idők végezetéig őrzi a Nagymező utca, a »pesti Broadway«”

A Nagymező utcai eseményt megelőző este az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Halhatatlanok Társulata kuratóriumának elnöke, Szinetár Miklós arról is beszélt, hogy már megkezdődött a 2023-as jelöltek kiválasztási folyamata, vagyis a nézők jövőre újabb jelöltekre szavazhatnak, így Budapesten, a Nagymező utcában újabb lábnyomok kerülnek az Operettszínház épülete előtti sétányra. Legutóbb, 2021-ben Rudolf Pétert, Szacsvay Lászlót, Lázár Katit, Bede-Fazekas Szabolcsot, Bodor Johannát, Tiboldi Máriát, Zempléni Máriát és Zsuráfszky Zoltánt érte ez a megtiszteltetés.

(Borítókép: Wiedemann Bernadett, Kolonits Klára, Mihályi Gábor, Vándor Éva, Pásztor Erzsi, Alföldi Róbert, Dunai Tamás, Bozsik Yvette. Fotó: Szabó Réka / Index)