Bárki képes úgy gondolkodni, mint egy művész?

221661
2022.09.17. 16:26
A középszerűségből való kitörésről, a változó világ kihívásairól, valamint a jövő ígéretes megoldásairól láthat formabontó kiállítást a nagyközönség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). A Challenging Futures öt különböző, mégis egymáshoz kötődő társadalmi kérdésre keres választ az egyetem hallgatóinak gondolatain keresztül.

A sikeres művészekben mindig van valamiféle elegancia. Bár a szenvedő művész karaktere közismert, nem minden alkotó halt meg éhezve vagy magányosan. Sokan elsajátították a siker művészetét, amihez szinte mindig párosult egyfajta éles vagy éppen hanyag elegancia. Elegáns a küllem, a tartás, a megjelenés. Elegáns a kifejezésmód, a karakter, a gondolkodás. Elegáns a kiállítóterem. Elegáns a műhely. Ez az elegancia nem mindig kölcsönöz hitelt a művek tartalmának, mégis esztétikai erőt ad, ami miatt jó a közelükben lenni.

Változó világ, változó kihívások

Talán ezért is jó érzés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen járkálni. Elegáns, modern, letisztult, mégis érzem, hogy nem említhető egy lapon a hasonlóan jól felépített gazdasági vagy tudományos egyetemekkel. Van benne valami különleges. Az ördög a részletekben rejlik, itt pedig sok helyen elbújhat. Ilyen új kiállításuk, a Challenging Futures élménytere is. Az elsőre szokatlannak tűnő forma egy öt lépcsőre lebontott válogatás, amely mintegy 50 művész alkotásait tartalmazza. Az öt kulcskifejezés, az alkotásokat köréjük gyűjtötték:

  • Az együttélés kihívásai
  • Társadalmat tervezünk
  • Újragondolt hagyományok
  • Nézőpontváltás
  • Kis lépésekkel a nagy változások felé

A műveket a kiállítótérben fehér dobozokba rejtették, az érdeklődőknek gombnyomásra fedik fel lényegüket. A megnyitón sokat meséltek a művek keletkezési körülményeiről, ám a legérdekesebb játéklehetőséget talán ők maguk sem vették észre – vagy csak nem tértek ki rá.

A dobozokon ugyanis többnyire feltüntetik az alkotót és a koncepciót is, ami alapján az adott mű megszületett. Abból ugyan még semmit sem láttunk, de koncepciónk már van róla. Ezután megnyomjuk a gombot, feltárul az alkotás, és megláthatjuk, milyen érdekes a különbség aközött, ahogyan a művet magunk elképzeltük a leírás alapján, és ahogyan azt az alkotó elképzelte. Különféle emberek, világról alkotott különféle látásmódok, és megértjük,

belül MENNYIRE MÁS MINDEN EMBER, MÉG AKKOR IS, HA VALAMI SOKSZOR EGYÉRTELMŰNEK HAT.

A kiválóságok díja

A kiállítás más fontossággal is bír, hiszen a megtekinthető művek alkotói, a hallgatók mind a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertesei. A programot még 2020-ban hívta életre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány, hogy teljesítményalapon díjazhassák azokat a hallgatókat, akik ötleteikkel és továbbfejlesztési koncepcióikkal túllépnek saját korlátaikon. A bemutatott alkotások olyan kísérleti koncepciók, amelyekkel megtették az első lépést, de még lehetőségük van a további fejlődésre.

A kiállítás megnyitóján elhangzott beszédében Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke, valamint Fülöp József, az egyetem rektora is kiemelte, hogy fontos az átlag feletti teljesítményeket díjazni, ezáltal ösztönözni és biztatni a hallgatókat a további munkára,

főként egy olyan világban, amely túlcsordul a középszerűségtől.

Vékony Anna, az egyik díjazott is hasonló véleményen van, szeretné, ha társai megértenék, hogy ez a díj azt is mutatja, hogy gondolataik és érzéseik fontosak, ezért nem szabad megállniuk. Végül a kiállítás kurátora, Viski Noémi ismertette

A CHALLENGING FUTURES MÖGÖTT REJLŐ KONCEPCIÓT.

A kiállításon a hallgatóknak az urbanizáció fenntarthatóságával, a múlt kritikai értelmezésével, a társadalmi szakadékok áthidalásával, a design jelenkori kihívásaival, valamint a kreatívipar fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban megfogalmazott kérdéseit és válaszait ismerhetjük meg.

A műveket a nagyközönség október másodikáig tekintheti meg Budapesten, a MOME-n.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)