Hamarosan újra bezárja kapuit az Iparművészeti Múzeum

ZR 8622
2022.09.20. 17:44
A héten zárul az Iparművészeti Múzeum Opus735 című projektje, ami azon túl, hogy lehetőséget ad a múzeum öt éve zárva tartó főépületének meglátogatására, bemutatja a második világháborúban megsérült Esterházy-kincseket is. A kiállítást 2022. szeptember 23-ig lehet megtekinteni.

A július 28-i megnyitó óta hetente három napon lehetett újra belépni az Üllői úti múzeum üvegcsarnokába, és megtekinteni a földszinti galérián megrendezett kiállítást.

Az iparművészeti múzeumok a világban próbálnak aktuálisak lenni. Ez az aktualitás ma sajnos a háború. Óvatosan nyúltunk a témához, mert könnyen félreérthető, és nehéz semlegesnek maradni, de beugrott, hogy az Esterházy-kincsek a második világháborúban pusztultak el majdnem. Arra jutottunk, hogy csináljuk azt, amit még soha senki nem csinált előttünk, restaurálatlan roncsokat mutassunk meg. Mutassuk be a pusztítást, hogy mi az, amire egy háborúban lehet számítani, mert győztes nem lesz a végén

– mondta a megnyitón a múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán az Indexnek.

A kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört, de a magyar főúri luxust reprezentáló dísztárgyaiból mutat be válogatást. Ezek a roncsok a háború értelmetlen pusztításának nyomait magukon viselve mementóként várják, hogy a szakszerű és átgondolt restaurátori, illetve rekonstrukciós beavatkozás révén régi szépségükben újjászületve, egykori egységükben újra bemutathatóvá válhassanak.

A tárlat zárása előtt, csütörtökön, 2022. szeptember 22-én este 19 órától különleges, zseblámpás tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, amikor a vitrinek világítását lekapcsolják, és az üvegcsarnokból beszűrődő fény mellett minden látogató a saját zseblámpájával fedezheti fel a lenyűgöző kincstár műtárgyainak megmaradt darabkáit. 

(Borítókép: Szabó Réka / Index)