Egri furmintból készült, pezsgő, és világbajnoki bronzérmes

A legjelentősebb két világversenyen is dobogón végzett az első é
2022.09.22. 18:17
A Pearl&Z új magyar tradicionális pezsgőjét bronzéremmel jutalmazták a Pezsgő Világbajnokságon. A siker azért is jelentős, mert a Pearl&Z idén július közepén a világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awardon szintén bronzérmes lett – 54 ország 18 500 nevezett itala közül.

Egy új magyar tradicionális pezsgőnek – amely alig egy éve jelent meg a magyar piacon – sikerült az, ami eddig keveseknek a világon:  első évjáratával  a legjelentősebb két világversenyen is dobogón tudott végezni.

Pezsgő- és champagne-rajongóként pár éve elhatároztam, hogy megmutatom, lehet olyan magyar pezsgőt készíteni, ami nemzetközi összevetésben is megállja a helyét. Ehhez első lépésként Ausztriából vásároltuk a mai ismeretek szerint itthon őshonos furmintklónokat. Elmondtam több szakértőnek, hogy a legjobb pezsgőt szeretném készíteni, erre ők egyhangúlag az osztrák klónokat javasolták

– közölte a díj után Závodszky Zoltán, a Pearl&Z márka alapítója, majd azt is hozzátette, hogy a 2021-es évjáratba már 25 százalék chardonnay is került. Ez az arány később eljut majd az 50 százalékig. A pezsgőről azt mondta, hogy tisztán chardonnay pezsgőt sokan készítenek, egy furmint–chardonnay házasítás viszont nem szokványos, vagyis figyelemfelhívó a nemzetközi piacon. Az első évjáratból mindössze 3500 palack készült, ezek éttermekbe és privát vásárlóhoz kerülnek, de a mennyiség később sem haladja majd meg az évi 10 ezer palackot.

A pezsgőkészítés technikai sport

A Pearl&Z nevét 2021-ben, a Winelovers 100 teszten ismerhette meg a közönség, amikor első forgalmi tételével 3. helyet szerzett a pezsgők versenyében. A Champagne és Pezsgő Világbajnokság (eredeti nevén Champagne & Sparkling Wine World Championships) a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró megmérettetés a buborékos borok számára.

Magyarországon a világon másodikként indult a pezsgőkészítés

Gróf Széchenyi István nevezte első ízben a franciák gyöngyöző italát pezsgőnek. Az első magyar pezsgőgyár 1825-ben kezdte meg működését Pozsonyban, ezzel Magyarországon – Franciaország után – a világon másodikként indult el a professzionális pezsgőkészítés.

1896-ban már évente 1,75 millió palack készült az országban, 23 gyárban. Abban az időben mind a termelés, mind az egy főre jutó fogyasztás tekintetében hazánk a franciák után a második volt a világon. Akkoriban az emberek mindig találtak alkalmat arra, hogy pezsgő kerüljön a poharakba. A Pearl&Z készítőinek célja az, hogy élesszük fel ezt a szép tradíciót, és ne felejtsük Sir Winston Churchill örök érvényű mondását: „Egy meghitt, kétszemélyes vacsorához a legjobb választás egy Magnum pezsgő... Főleg, ha az egyik fél nem iszik!”

Bálint László nemzetközi borakadémikus szakmai segítségével az egri terroir új telepítésű furmint szőlőjét az ausztriai szakemberek és technológiák lehetőségeivel ötvözték. Závodszky Zoltán több évtizede otthonosan mozog a borok és a borászkodás világában. Egri szőlőiből már korábban is készített kifejezetten jó pezsgőt, de Ausztriában, a Szigetinél tett látogatása után nem volt kérdés, hogy szeretnének együtt dolgozni. Szerinte „a pezsgőkészítés technikai sport”, a megfelelő eszközöket, technológiát, komoly befektetést igényel.