Magyarországra érkezik az oroszok eldugott kincse

Szabo Marcell by Kondella Misi 870 01 fit
2022.09.23. 09:36
2022. október 7. és 15. között rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A programsorozat a 150 éve született késő romantikus komponista, Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin munkásságát helyezi a középpontba. A programsorozat Budapesten, Debrecenben és Tihanyban várja az érdeklődőket.

A fesztivált Szabó Marcell zongoraművész hívta életre öt éve. Marcell kamaszként, különféle nemzetközi zongoraversenyekre készülve botlott bele Rachmaninov zenéjébe, ez pedig megpecsételte a sorsát: beleásta magát az orosz szerzők életművébe.  

A zongoraművész szerint a hazai közönség otthonosan mozog az orosz művek között, ugyanakkor sok remekművet – például a Szkrjabin-zongoraverseny – nem ismernek. Éppen ezért indította útjára az Orosz Zenei Fesztivált. Ez lesz az ötödik alkalom, hogy a közönség a programsorozat keretében kevésbé ismert műveket is megismerhet, természetesen az ismertebb darabokkal egy csokorban. 

Minden évben próbálunk valamilyen tematikát adni a fesztiválnak, idén egy évforduló, Szkrjabin születésének 150. évfordulója köré húztuk fel az eseményt. Szkrjabin egyébként Rachmaninov kortársa volt, a késő romantikáról beszélünk, amikor rengeteg műfaj alakult ki a komolyzenében. Minden szerző más irányzatból táplálkozott, a késő romantikus orosz zene konzervatív irányzat volt. Szkrjabin is így kezdte zenéjét, érezhető rajta a Liszt- és Chopin-beütés. Később eltávolodott a vallástól, azt gondolta, ő lesz az emberiség megváltója. Zenéje euforikus, misztikus, expresszionista hangzásvilágba csapott át

– jellemezte a fesztivált és a központi zeneszerzőt az Indexnek Szabó Marcell.

Sokszínű alkotó

Az Orosz Zenei Fesztivál megpróbálja mindkét oldalát bemutatni a nem mindennapi komponistának:

Szkrjabin két arca címmel a két kontrasztos korszakot mutatják be zongoraművein keresztül

két zongoraművész, Csalog Gábor és Palojtay János közreműködésével. A zenekari koncerten a szerző második szimfóniája, illetve zongoraversenye reprezentálja korai stílusát, illetve a Prometheus című szimfonikus költeménye a kései korszakát.

A nyitókoncertre a Tihanyi Bencés Apátságban kerül sor, Budapesten kiemelt helyszín a Zeneakadémia Nagyterme, Debrecenben pedig a Kölcsey Kulturális Központ fogadja a zeneszerető közönséget. 

A programsorozat fellépő művészei: Csalog Gábor, Palojtay János és Balogh Ádám zongoraművészek, a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen, Anton Shaburov karmester és a programsorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész.

(Borítókép: Szabó Marcell. Fotó: Kondella Mihály)