16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Könyv és film – barát vagy ellenség?

2022.09.28. 18:55
A főváros szeptember 29-től október 2-ig várja a könyvbarátokat a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A helyszín a Millenáris. Az idei Könyvfesztivál fontos eseménye lesz az a kerekasztal-beszélgetés, amely a különböző kulturális területek szinergiáit járja körül.

A rendezvényen bemutatkoznak A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című kötet és a hazai mozikban most debütáló Magasságok és mélységek nagyjátékfilm alkotói.

Révész Szilvia A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című életrajzi kötete Sterczer Hildával, a közismert hegymászó özvegyével készült interjú során járja körül két ember történetét, majd a gyász, a hitválság, az elengedés folyamatába, tanulságaiba is engedi bepillantani az olvasót.

Az említett kötet ihletéséből született Csoma Sándor – a hazai mozikban debütáló – Magasságok és mélységek című nagyjátékfilmje, Trill Zsolttal a főszerepben. A premierre a Harmat Kiadó gondozásában a kötetből egyedi kiadás készült filmes borítóval, a rendező előszavával, a főszereplő, Pál Emőke és a producer, Sümeghy Claudia gondolataival.

Egy asszony kálváriája

Mind a kötet, mind a belőle készült film fontos témát jár körül. Ahogy erről Csoma Sándor, a film rendezője fogalmazott:

Mivel továbbra is egyfajta tabutéma a kultúránkban a gyász, aminek viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik, kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Mindenki többször is találkozik vele élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni sem érintettként, sem kívülállóként. A gyász nehézségeiről, a gyászfeldolgozás folyamatáról pontosan és inspirálóan beszél Sterczer Hilda története. Ahogyan Zsolt a lábamputációja utáni mélységből jutott fel a legnagyobb magasságokig, úgy Hildának a férje halála okozta megsemmisülésből sikerült végül talpra állnia. Rendkívül elgondolkodtató ennek az asszonynak a kálváriája, és tiszteletreméltó az ereje, amely a legnehezebb pillanatokban is kisegítette őt.

Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója fontosnak tartja a különböző kulturális területek szinergiáinak megtalálását, hiszen így a megszülető művek több síkon még szélesebb kört érhetnek el. Mint fogalmazott: hazánkban is kuriózum az effajta kapcsolódás, amely viszont hozzájárulhat a magyar alkotóművészek jobb megismeréséhez is.

Alkotóként egyre nagyobb a felelősségünk, hogy az értékes emberi történeteket minden lehetséges módon eljuttassuk a közönséghez. Az interjúkötet és a Magasságok és mélységek című film közös célja, hogy teljesítse ezt a küldetést

– utalt a közös munka értékére Sümeghy Claudia, a film producere.

A rendhagyó kerekasztal-beszélgetést a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2022. október 1-én, szombaton 16 órától tartják a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház Kis Színpadán.

A beszélgetésen jelen lesz Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye; Csoma Sándor filmrendező; Sümeghy Claudia producer, valamint Révész Szilvia, a könyv szerzője. A film egy rövid részletének megtekintését követően beszélgetnek a gyászfeldolgozásról, könyv és a film különleges kapcsolódásáról, a különböző kulturális területek együttműködéséről és az alkotók felelősségéről.

A beszélgetést követően 17 órától az alkotók a Harmat Kiadó G12-es standjánál dedikálnak majd.  • Hírek
  • Hírek