Meghalt Liptay Éva

2022.10.01. 16:00
Ötvenhat éves korában meghalt Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője.

A Szépművészeti Múzeum látogatói számos alkalommal találkozhattak Liptay Éva munkásságával, legutóbb A fáraó sírjának felfedezése, II. Amenhotep és kora című nagy sikerű kiállítás révén, melynek magyar kurátora volt – olvasható a Szépművészeti Múzeum hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írják, az Egyiptomi Gyűjtemény rendkívül vonzó, a gyerekek számára is lebilincselő kiállításaiban kulcsszerepe volt.

Liptay Éva 1991-ben lett az Egyiptomi Gyűjtemény munkatársa, 2006-tól pedig a gyűjtemény vezetőjeként dolgozott. Számos kiállítás, kutatási projekt és publikáció fűződik a nevéhez; többek között ő rendezte a Szépművészeti Múzeum népszerű állandó egyiptomi kiállítását.

Éva mindig szívesen és színesen mesélt az egyiptomi kultúráról, a legkisebb, netán a legcsúnyább, de neki legkedvesebb tárgyról is

– így búcsúzott a Magyar Múzeumok, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület online magazinja az egyiptológustól. Majd hozzátették, Liptay Éva mindig mindenből a legjobbat akarta kihozni, fáradhatatlan volt, és nagyon törekedett a tökéletességre.