16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Meghalt a színésznő, aki visszautasította az Oscar-díjat Marlon Brando nevében

2022.10.03. 09:26
Sacheen Littlefeather amerikai színésznő, modell és indián polgárjogi aktivista 75 éves volt.

75 éves korában meghalt Sacheen Littlefeather, az indián polgárjogi őslakos aktivista, aki az 1973-as Oscar-gálán képviselte Marlon Brandót, és a nevében visszautasította a legjobb színésznek járó díjat, amelyet A keresztapa című filmben nyújtott alakításáért ítéltek oda neki. Brando azért nem jelent meg a gálán, hogy felhívja a figyelmet, a hollywoodi filmipar milyen negatív színben tünteti fel az őslakosokat.

Littlefeather beszédében elmagyarázta, hogy miért éppen ő áll ott a színész helyett, amelyet heves füttyszó fogadott, John Wayne színészt pedig állítólag a biztonsági személyzetnek kellett lefognia a színfalak mögött, mert attól féltek, hogy rátámad a nőre – írja a Guardian.

Ötven évet kellett várnia, de bocsánatot kértek tőle

Augusztusban a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia hivatalos bocsánatkérést intézett Littlefeatherhez a vele való bánásmód miatt. Az Oscar-gálát felügyelő testület úgy jellemezte Littlefeather megjelenését, mint egy erőteljes kiállást, amely emlékeztet mindenkit a tisztelet megadásának szükségességére és az emberi méltóság fontosságára.

Mi indiánok nagyon türelmes emberek vagyunk – végtére is csak ötven év telt el azóta. Meg kell őriznünk a humorérzékünket, ez a túlélés egyetlen módszere

– válaszolt a bocsánatkérésre Littlefeather.  • Hírek
  • Hírek