16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06. ÉLŐ
Portugália 2
Svájc 0

Tarr Béla lett a Freeszfe új elnöke

DBELO20120202008
2022.10.03. 10:05
Megválasztotta új elnökségét a Freeszfe Egyesület: az új elnök Tarr Béla lett.

Megválasztotta új elnökségét a Freeszfe Egyesület, amelynek tagjai többek között Tarr Béla filmrendező – elnök, Veszprémi Judit kommunikációs vezető – operatív elnök, Nyári Ádám zenés színházi rendező hallgató – diákelnök, Kárpáti Péter író, dramaturg és Gaál Anna dramaturghallgató – színházi területért felelős elnökségi tagok.

Miután a Színház- és Filmművészeti Egyetem a kierőszakolt modellváltás áldozatául esett, szinte válaszreakcióként jött létre az egyetem felszabadításáért vívott tüntetéssorozat nevét magán viselő Freeszfe Egyesület, hogy lehetőséget biztosítson azok számára, akik nem szerettek volna a SZFE megváltozott vezetősége és tanári kara alatt tanulni. 

A Freeszfe volt és jelenlegi SZFE-s hallgatók és oktatók közreműködésével üzemel.

Az Egyesület fő célja egy szabad alkotóhely megteremtése, ahol színdarabok, filmek, novellák, látványtervek és egyéb művészeti alkotások születhetnek

– írja a szervezet saját célkitűzéseiről.

Az Emergency Exit diplomamentő program, amelyben külföldi egyetemek elismerik a Freeszfe Egyesületben zajló oktatást, ezáltal diplomát és menekülőutat adnak a hallgatóknak. Mindemellett a Freeszfe 2021 őszén elindította saját felnőttképzéseit, idén tavasszal pedig két osztály is elmondhatja, hogy tanúsítványát náluk szerezte.

Az egyetem korábbi vezetése által javasolt kuratóriumi tagok mindegyikét lesöpörte a kormány az asztalról. A tiltakozó hallgatók előbb elfoglalták az egyetemet, később pedig tömegesen döntöttek az intézmény elhagyása mellett: részben külföldön folytatták a tanulmányaikat az intézmény segítségével. A távozó tanárok helyett újak érkeztek, például Velkovics Vilmos. 

(Borítókép: Tarr Béla filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke nyilatkozik az MTI Hírcentrum munkatársainak. Fotó: Beliczay László / MTI)  • Hírek
  • Hírek