16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Hogyan foglalták el a taxisblokád alatt a hidakat?

Blokád jelenetfotó fotókredit Szvacsek Attila (2)
2022.10.05. 10:54
A 2022. október 20-án mozikba kerülő Blokád című film készítői arra vállalkoztak, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül bemutatják az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát. Már látható a taxisblokádot is bemutató film előzetese.

Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Az operációjából lábadozó miniszterelnök megfontolt, de a demokráciáért végletekig küzdő személyiségét a kórtermében zajló válságkezelés és politikai összecsapások kereszttüzében látjuk kirajzolódni.

Visszaemlékezésein keresztül pedig megismerjük Antall fiatalkorát, ötvenes évekbeli tanári működését, és az 1956-os forradalomban vállalt szerepét is.

„Nem jön olaj a ruszkiktól” 

A 95. Oscar-verseny legjobb nemzetközi film kategóriájába nevezett Blokád rendezője, Tősér Ádám így nyilatkozott a filmről: „Ezt a forgatókönyvet tényleg az élet írta. Sokaknak teljesen hihetetlen, hogy Antall József életében mennyi izgalom és fordulat volt. Az ő élettörténetét a történelem formálta, de a filmünk nem történelemóra, hanem valódi, izgalmas moziélmény.”

 A rendező a film történelmi hátterére is reflektált:

A Blokád történelmileg olyan pontos és hiteles képet fest az eseményekről, ahol a politika háttértörténései mellett az érzelmek is helyet kapnak. A történelmet mindig emberek csinálják, filmünk betekintést ad, hogy ezek az emberek kik is voltak valójában.

A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor és Végh Zsolt főszereplésével készült Blokád producere Lajos Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója az Apró mesék, a Félvilág és A játszma című filmeket is jegyző Köbli Norbert volt, rendezője Tősér Ádám. A film képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt, vágója Makk Lili, a díszleteket Pataki Tamás, a jelmezeket pedig Kemenesi Tünde tervezte.

A Blokád 2022. október 20-tól látható a magyar mozikban az InterCom forgalmazásában.

(Borítókép: Jelenet a Blokád című filmből. Fotó: Szvacsek Attila)  • Hírek
  • Hírek