Hol lakik az Úristen?

2022.10.12. 13:05
Neves egyházi személyiségekkel beszélget Eperjes Károly abban a dokumentumfilm-sorozatban, amelyben szó esik bűnökről, a történelem hamis vallásairól, az ismeret tudássá válásáról, az ima erejéről, az érzelmi és értelmi vágy különbségéről is. A sorozat címe: Csendhez szokott szív – Úton Eperjes Károllyal.

Lírai dokumentumfilmnek vagy – ahogy Eperjes Károly is hívja – egyszerűen „cuvée” műfajnak is nevezhetjük azt a sorozatot, amelyben a színművész neves egyházi személyiségeket faggat.

A társadalmi üzenet, misszió Jézus tanításának alapgondolata: a közvetlen párbeszéd helyreállítása ember és a Teremtő Isten között

– írja közleményében a két rendező, Törcsi Levente és Kovács Levente.

A kereső ember útjának bemutatása során beszélgetnek bűnökről, a történelem hamis vallásairól, az ismeret tudássá válásáról, az ima erejéről, az érzelmi és értelmi vágy különbségéről.

Mi a tétje a létezésünknek?

A beszélgetőpartnerek között van a 95 esztendős Kerényi Lajos piarista szerzetes, aki a mindenen áteredő „ádámi” ősbűnről beszél, hogy van-e még reménye az embernek. 

Jónak születik az ember, és a bűnös társadalom teszi rosszá, vagy az ember eleve bűnös teremtmény, akit a társadalom tesz jóvá?

A Gödöllői Görögkatolikus Parókián Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Eperjes Károly arisztotelészi és platóni párhuzamokat követve beszélget a történelem hamis vallásairól. Makkosmárián Deák Hedvig domonkos nővér az eucharisztia titkába avat be bennünket, a pannonhalmi stációteremben Gérecz Imre bencés szerzetessel az ember szerepéről, a teremtett világban lévő helyzetéről gondolkodhatunk el: mi a tétje a létezésünknek?

A márianosztrai Csóka János pálos rendi szerzetes gondolatai a szeretet mindenhatóságáról szólnak, beszél a csend imájáról, a szeretetlángról. A cselekvő ige fejlődéstanába Juhász Gábor Tamás szentszéki bíró, a Budapesti Tours-i Szent Márton plébánosa enged bepillantást: mit jelent a hála, az alázat, és mit jelent feltétel nélkül, embertársainkon keresztül Istent szolgálni.

A zeneszerző Hrutka Róbert, a tavalyi dupla epizód a napokban kerül fel a Filmio oldalára.