2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Mozart örömét ingyen mindenkinek

2022.10.13. 15:40
A Mozart Planet program őszi koncertsorozata Komárom-Esztergom megyébe és Pest megye több településére látogat el négy különböző műsorral. A Concerto Budapest zenekar művészei ezúttal hét helyszínen adnak ingyenes koncertet Mozart műveiből október 14–16. között. A Mozart Planet őszi programjában egy zenekari koncert és hat kamarazenei előadás szerepel, egyórányi kikapcsolódást és feltöltődést kínálva a közönségnek.

Október 14–16. között, péntektől vasárnapig újabb hét helyszínen rendez ingyenes koncertsorozatot Mozart műveiből a Concerto Budapest szimfonikus zenekar. A Mozart Planet program augusztusban a Balaton-menti településeken indult el nyolc telt házas koncerttel, az őszi folytatásban Esztergomban, a bazilikában és a ferences templomban, Zsámbékon, Veresegyházon, Pomázon, Fóton a Gyermekközpontban, valamint Csobánkán várják a közönséget a zenekari és kamaraelőadások.

Keller András és Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a Concerto Budapest szimfonikus zenekar idén nyáron egy nyolc helyszínes balatoni koncertkörúton indította útjára a Mozart Planet programot a helyi közösségépítést is segítve. „Az őszi folytatásban az ország újabb településein mutatkozik be a Mozart Planet, hét koncerthelyszínen szeretnénk elrepíteni közönségünket abba az ideális világba, ahol a klasszikus zene szépséget, harmóniát és felüdülést nyújt. A zene a legnagyobb adomány, az érzéseket nyelvi korlátok nélkül közvetíti, és nehézségek idején a lelki egészségünk megóvásában még nagyobb szerepet játszik” – mondta a sorozatról Keller András, az együttes Kossuth-díjas zeneigazgatója a hozzánk eljuttatott sajtóanyagban.

Miért Mozart? Mert az ő zenéje minden hallgató számára boldogságot, örömet szerez, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, mindenkit megszólít. Mozart muzsikájához nem kellenek előismeretek, nem kell hozzá szakértőnek lenni, elég csak meghallgatni, és gyönyörködni benne.

Keller András és a zenekar művészei a klasszikus zenei koncertek ingyenes sorozatával nemcsak a települések kulturális kínálatát bővítik, hanem a társadalom számára fontos értékek közvetítésében is szerepet vállalnak. A zenekar szeretné lehetővé tenni, hogy az esemény alkalmat adjon a szervezőknek és a hallgatóságnak a helyi közösségek számára fontos ügyek felkarolására és támogatására, így ezen keresztül a Concerto Budapest is részesévé válhat a helyi közösségépítésnek.

Sokat sokfelé

A zenekari programmal október 15-én, szombat este fél nyolctól az Esztergomi bazilikában lépnek fel a művészek. A mintegy egyórás Mozart-hangversenyt a D-dúr kürtverseny nyitja, ezt követi a C-dúr versenymű fuvolára és hárfára, majd a Jupiter néven híressé vált C-dúr szimfónia zárja.

A kamarakoncerteken háromféle műsor szerepel a programban. Október 14-én 16:30-kor Zsámbékon, a Keresztelő Szent János Iskolaközpont, majd aznap este 19:00 órakor Pomázon, a Művelődési Ház és Könyvtár lesz a helyszíne annak a Mozart-műsornak, ahol az ifjú zeneszerző Fagott és cselló szonátája csendül fel először, majd megszólal az F-dúr oboanégyes, és

végül az egyik legkedveltebb és legismertebb műve, a Kis éji zene.

Ugyancsak október 14-én 18:00 órakor Veresegyházon a Szabadidős és Gazdasági Innovációs Centrum konferenciatermében, majd október 16-án 11:00 órakor a fóti Károlyi István Gyermekközpontban, a Károlyi-kastély Márványtermében hangzik el az a kamaraprogram, amelyben négy szerzeményt hallgathatnak meg a látogatók. Mozart népszerű utolsó operája, a Varázsfuvola nyitányát az F-dúr divertimento követi, amelyet mindössze 16 évesen írt a szerző. Harmadik műként megszólal az Adagio és rondo (Üvegharmonika-kvintett), Mozart utolsó kamarazenei alkotása, és a D-dúr fuvolanégyes zárja a koncertet, amely állítólag nagy hatást gyakorolt a fiatal Beethovenre is.

Október 16-án 12:30-kor az esztergomi ferences templomban lépnek fel a Concerto Budapest művészei, majd 18:00 órakor Csobánkán a Baross Péter Közösségi Tér és Könyvtárban zárul a háromnapos Mozart Planet hétvége. Nyitószámként megszólal az ifjú Mozart fagott-cselló szonátája, ezután felcsendül a D-dúr divertimento, és a két csodálatos darabot követi zárásként a Klarinétötös.

A Concerto Budapest egyedülálló októberi koncerthétvégéje kiemelkedő művészeti élményt és hangulatos kikapcsolódást ígér minden korosztálynak.