Hatalmas robbanás rázta meg a bányát

Earth-kerekes-sajto (1).png
2022.10.18. 07:54
A hollókői vár tetején forgatott Levegő, az egri Török Fürdőben rögzített Víz és a Hortobágyi Nemzeti Parkban felvett Tűz után, itt a Kerekes új koncertfilmje, a Föld, amely egyben egy 2,5 éves projekt záróeseménye. A Földet a Tállya melletti Kopasz-hegy bányaterületén forgatták a júniusi telihold fényénél.

A koncertfilmek forgatása 2020-ban kezdődött a kétszeres Fonogram-díjas zenekar 25 éves jubileuma alkalmából, és az együttes különböző arcait, zenei útjait igyekezett bemutatni a népzenétől a szabad improvizáción át a keleti hatásokig, és most a rockos energiákig. A Kerekes vendége az Earthben Baricz Gergő volt, akivel már több közös lemezfelvétel is született. A zenekar – többek között a videók zenei anyagával – november 23-án lép fel az A38 hajón.

A négylemezes sorozat minden része különleges napszakban (naplemente, éjszaka, holdfelkelte) játszódik, ám valamennyi közül a leginkább embert próbáló a Föld pirkadattól napfelkeltéig tartó felvétele volt, amelyhez külön bányaengedélyt kellett beszerezni, és munkavédelmi oktatáson is részt kellett vennie a zenekarnak.

Türk, palóc, gyimesi népzene

Az élőben felvett koncertfilmek nemcsak helyszínben, hanem zenei stílusban is különböznek. A Tűz és a Víz teljesen akusztikus lemez. De míg a Víz türk népek zenéinek átiratait, illetve a zenekar keleti inspirációból született dalait tartalmazza, addig a Tűz – a saját dalok mellett – palóc, somogyi, gyimesi és moldvai népzenét tartalmaz.

A Levegő és a Föld ezzel ellentétben a zenekar erősített hangján szólal meg, de míg a Levegő inkább a zenekar légiesen könnyed dalait válogatta egy lemezre, addig a Föld az együttest épp oly jellemző rockos, energiától fűtött zenéit tömöríti. A négy koncertfilm bemutatja a Kerekes teljes zenei spektrumát, kreatív inspirációt merítve a négy őselem misztikus rezgéseiből – írják közleményükben.

Az utolsó pillanatban egy elromlott aggregátor miatt majdnem meghiúsult 25 ember 4 hónapnyi munkája. Ezt a nyomást szerencsére a zenekar profizmusának köszönhetően át tudta hidalni és mindent elsöprő energiává alakítani. A film megismételhetetlen lett. A kérésünkre hónapokkal előre kiválasztott bányafal már elő volt készítve a robbantásra a felvétel hajnalán. Hálás köszönettel tartozom, hogy ez az óriási robbantás létrejött a zenekar kívánságára, és megismételhetetlenné tette a produkciót

– meséli Fehér Zsombor, a zenekar egyik tagja.

„Ne menj a fal közelébe, mert leomolhat”

Fehér Viktor, egy másik tag, hozzáteszi: „A forgatás éjfél után indult, és napfelkeltéig tartott. Valami lehetett a levegőben aznap, mert akkor vertük meg az angolokat 4–0-ra. Este 11 körül két felvezető autó kivezetett minket a bányaterületre, ahol olyan vaksötét fogadott minket, hogy lámpa nélkül semmit sem láttunk. Egy szabály volt: ne menj a fal közelébe, mert leomolhat.

Szerencsére erre nem került sor, de így is érezni lehetett a feszültséget, hogy egy nem mindennapi helyen fogunk zenélni. Ennek ellenére a forgatóstáb, a színpadépítők és a bánya munkatársai erőn felül teljesítettek, hogy nekünk már csak a zenére kelljen koncentrálni. Csak amikor feljött a nap, láthattuk meg, milyen holdbéli tájon vagyunk a hegy belsejében.”

 A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint húsz évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren: a moldvai zene pulzálását idéző tempó, kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, az más néven az ethno funk.

(Borítókép: Kerekes Band)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport