Élete tragédiák és viharos szerelmek sokaságával volt tele

2022.10.18. 08:56
Tizennegyedik évadát kezdte meg a Duda Éva Társulat. Az elmúlt évben több mint tízezer nézőnek játszottak, számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepeltek Kapolcstól Šibeniken és Kölnön keresztül egészen a világ egyik legnagyobb kulturális központjáig, New Yorkig. Most pedig új előadásra készülnek Frida, az élet múzsája címmel.

Az idei évad mozgalmasan indul. Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínházban (Hegedűs a háztetőn, Koldusopera, A lovakat lelövik, ugye?), ahol most Franz Kafka A kastély című művének nem mindennapi színpadi adaptációjához készített különleges és egyedi mozgásvilágot.

A társulat őszi turnéja keretében október 30-án érkezik a Ramazuri című előadással a nagyváradi Infinite Dance Festivalra, majd november 24-én újra Budapesten, az ország legkorszerűbb táncszínpadján, a Nemzeti Táncszínházban lép fel a produkcióval. Az újszerű előadás töretlen elismerésnek örvend, magával ragadó derűje a tánc, az újcirkusz és az élő zene együttes élményéből tevődik össze, ami azoknak is igazi csemege, akik korábban még nem láttak táncelőadást.

Az együttes évadának legfontosabb eseménye egy új bemutató, ami igazi kuriózumnak ígérkezik a repertoárban. A társulat vezetője teljesen új koncepcióval foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével: a nemzeti táncszínházzal együttműködésben a tervek szerint decemberben mutatják be a Frida, az élet múzsája című produkciót.

Tragédiák és látványszínház

A Duda Éva Társulat égisze alatt már készült egy Frida című zenés színházi produkció a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben 2017-ben. Most egy teljesen új, táncra és látványra épülő előadást készülnek bemutatni élő zenével, karneváli hangulatban, cirkuszi és vizuális eszközökkel gazdagítva.

Frida Kahlo apai ágon magyar gyökerekkel rendelkezik, de elsősorban mexikói kötődése révén ismerik az emberek. Kultusza sokrétű, sokféleképpen kapcsolódnak és vonzódnak hozzá az emberek, ideál, ikon, sztár, akinek életigenlése páratlan volt, pedig élete tragédiák és viharos szerelmek sokaságával volt tele. Sokaknak múzsa, akár női egyenjogúságról, akár művészetről, akár életerőről beszélünk.

Az előadás a zene és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve képeken keresztül mesél majd egy egzotikus álomvilágról, amelyben megmutatkoznak a női sors nehézségei és szépségei, szenvedélyes szerelmek, óriási karneválok, egy impresszív kultúra és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata. Nem Kahlo élettörténetét, hanem az élete és a művészete által inspirálódva egy önálló látványszínházi művet mutatnak be, az európaitól merőben eltérő, drámai, mégis színes és élénk világról.