A téli szünet miatt megélhetési kérdéssé vált a nyár

HOLLÓSI FRIGYES-DÍJ ÁTVÉTELE - Takács Katalin kapta a közönség s
2022.10.18. 18:00
Újabb problémával szembesültek a színészek és a színházak, mert az addig rendben van, hogy az épületeteket nyáron nem kell fűteni, ám ha a téli szünet miatt kitolódik a tavaszi évad, ezzel egyenes arányban csökkenek a nyári színházak lehetőségei. A Szabadtéri Színházak Szövetsége együttműködést ajánl a kőszínházaknak.

A nyári szezont követően az idén 25 éves Szabadtéri Színházak Szövetsége minden körülmények között megtartotta volna elemző és értékelő közgyűlését, de a mostani balatonboglári találkozó kibővült a helyzetelemzéssel és az ezzel járó tervezéssel.

Az országosan immár 14 rangos tagintézményt tömörítő szövetség közgyűlésén a szervezet elnöke, Pócza Zoltán azt mondta, hogy a jövőbeni tervezéskor sok minden függ az energiaválság alakulásától. Ez egyrészt amiatt van így, mert a szabadtéri színházak többsége nemcsak nyáron, hanem egész évben működik – ősszel, télen, tavasszal belső helyiségekben és terekben, másrészt

számos kőszínház már most bejelentette, hogy télen pár hónapra bezár, nyáron viszont pótolnak minden előadást. 

Ez viszont kihatással van a szabadterek programjaira, hiszen a szabadtéri játszótereknek előre, folyamatosan egyeztetniük kell az előadásokról a felkért színészekkel, különben nem tudnak saját produkcióval előállni.

Az Index kérdésére Pócza Zoltán azt mondta, hogy az egyeztetést illetően

  • piros dátumvonal nincs,
  • nehézségek vannak,
  • viszont előremenekülnek.

Pócza Zoltán – aki egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – optimizmusának alapja az elmúlt évek gyakorlata, valamint az, hogy nemcsak színházi előadásokat árulnak, hanem kulturális, gasztronómiai élményeket is adnak. Igaz, ehhez azt is hozzátette, hogy igazából nem tudják, mit terveznek a kőszínházak, és hogy milyen nem várt nehézségekkel kell még szembenézniük, például hogyan sikerül teljesíteniük bérleteladásaikat – így minden variáció nehézséggel jár.

Balatonbogláron a küldöttek közül sokan azt is felvetették, hogy a jövőben szorosabb színházi együttműködésre lesz szükség, és az is elképzelhetőnek tartják, hogy a kőszínházak ősztől műsorra vegyenek egy-egy nyári előadást, így annak finanszírozása lehetne közös, vagyis ezzel mindkét fél jobban járna.

Néző van, csak legyen előadás

A Szabadtéri Színházak 2022-es nyári előadásait mintegy háromszázezer néző látta. Ez 53 saját bemutatót és 560 előadást jelent. Idén rendezték meg először a Szabadtéri Színházak Találkozóját is, ennek Budapesten a Városmajor adott helyet. Az eseményről az Index is beszámolt. A találkozót jövőre – kapcsolódva a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz – Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő helyszínein és szervezésében tartják.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai

Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.

A közgyűlésen Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója úgy fogalmazott, hogy meg kell felelniük „az Európa Kulturális Fővárosa ethoszának, szellemiségének, értékrendjének, köztük az együttműködés, a párbeszéd vagy épp a környezettudatosság elvének.” Terveik szerint 2023. június 16. és 25. között tartják a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Nagy Viktor az Indexnek azt mondta, hogy az ezzel járó előkészítő munkát nem befolyásolja, hogy időközben kinevezték a Thália Színház művészeti vezetőjévé, hiszen a Kultkikötő csapata régóta együtt és jól működő munkamegosztásban dolgozik. 

(Borítókép: A Kőszegi Várszínház 2022-ben közönségdíjat alapított. Az első Hollósi Frigyes-díjat Takács Katalin kapta a Szentivánéji álomban nyújtott alakításáért. A díjat Pócza Zoltán adta át. / Fotó: Unger Tamás)