Bajkeverő prérifarkas a Nyócker! rendezőjétől

2022.10.26. 12:27
Kojot négy lelke címmel új mozifilmmel jelentkezik Gauder Áron, a nagy sikerű Nyócker! rendezője. Az egész estés animációs film, amelyben az indiánok varázslatos teremtéstörténetét a mitikus Kojot kalandjain keresztül ismerhetjük meg, 2023. március 16-tól lesz látható a mozikban.

A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készült új film állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel. Egy letűnt világ bölcsességét meséli el a film:

bemutatja az indiánok gondolkodását és önzetlen kapcsolatát a természettel,

és emlékeztet arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöldmozgalmakhoz. A film ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen kívánja vászonra vinni.

Scherer Péter és Pikali Gerda hangján 

Gauder Áron új alkotása a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Salamon király kalandjait és a Lengemeséket is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában készült, és 100 alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye. Elkészült a Kojot négy lelke előzetese is, amelyet a Robbit Creative készített.

A Kojot négy lelke filmterve előtt Gauder Áron és a Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján, amelyek jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, és világszerte számos díjat gyűjtöttek be, többek között az annecy-i, az ottawai, a hirosimai, a Los Angeles-i és az Anima Mundi animációs fesztiválokon.

A mozifilm producere Temple Réka, a rajzokat a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit autentikus indián dalokból állították össze.

A Kojot négy lelke főszereplőinek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözte a hangját. A további szerepekben Vida Bálintot, Vida Sárát, Scherer Pétert, Bolla Róbertet, Kautzky Armandot, Előd Álmost, Debreczeny Csabát, Vida Pétert, Schneider Zoltánt, Kis-Kovács Lucát és Faragó Andrást hallhatjuk.

A filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.