Zárás után megelevenednek a festmények és a szobrok

2022.10.30. 18:08
A képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra 2022 őszén ismét beköltözik a Magyar Nemzeti Galéria falai közé. Az ötlet változatlan: a múzeum felkérésére nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget a galéria egy-egy művéből inspirálódva. A műveket színművészek tolmácsolják a műalkotások társaságában.

A hazai kulturális élet innovatív képző- és előadó-művészeti produkciójának köszönhetően novemberben újra megelevenednek a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének festményei és szobrai. A formák, karakterek, témák egy-egy jelenetet hívnak életre, aminek révén a művek új értelmezéssel, történettel, asszociációval gazdagodnak.

A Textúrát 2022-ben a nemzetközi hírű Sardar Tagirovsky rendezi, aki munkáiban a képzőművészet, a pszichológia és a mozgásművészet kapcsolódásait, a zenei, a rituális és a filmes elemek egymásra hatását, a nyelveken és a verbalitásokon túli kifejezési eszközöket keresi. Tagirovsky egyéni megközelítését a nézők a Textúrán is megtapasztalhatják.

A néma mű megszólal, megelevenedik

A kiválasztott művek átfogják a magyar művészet évszázadait, átvezetve a közönséget térben és időben a középkori szárnyas oltároktól a kortárs alkotásokig – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria oldalán. A felkért írók köre és az általuk alkotott szövegek világa éppolyan sokszínű és izgalmas, mint a kiválasztott műalkotások sora: tragédia, humor, melankólia, szakralitás és hétköznapiság váltja egymást a jelenetekben.

A színészek rövid szünetekkel tíz alkalommal játsszák el az epizódokat, a közönség így mindegyik előadást meg tudja nézni. A jelenetek sorrendjét és az útvonalat azonban a látogatók maguk határozzák meg, így azok egyedi élménnyé sűrűsödnek.

A Textúra során a néma mű megszólal, a befejezett megelevenedik, a statikus kimozdul keretei közül. A produkcióban közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa, továbbá Takáts Márton zongoraművész és Baksa Krisztina csellóművész. A jelmezeket a Magyar Állami Operaház Jelmeztára és a Szatmárnémeti Északi Színház biztosítja. A bemutató november 11-én, pénteken lesz, a további előadások időpontja megtekinthető a Magyar Nemzeti Galéria honlapján.

Az idén az alábbi írók, képzőművészeti alkotások és színészek találkoznak:

  • Halász Rita: Szent Anna harmadmagávalSzent Anna-oltár a leibici Szűz Mária mennybevétele templomból, 1515–1520 (előadja: Szorcsik Kriszta)
  • Kemény István: Vita Bortnyik Sándor Zöld szamár című képéről – Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924 (előadja: Lábán Katalin / Béres Miklós)
  • Kemény Zsófia: Barátom, Felicián – Orlai Petrics Soma: Zách Felicián, 1860 (előadja: Szikszai Rémusz / Béres Miklós)
  • László Noémi: Mocorgás – Rippl-Rónai József: Nő fehér pettyes ruhában, 1889 vagy 1892 (előadja: Nagy Katica)
  • Szeifert Natália: Gyalogprím – Galántai György: Lépésváltás, 1989 (előadja: Csákányi Eszter / Balog József)
  • Ugron Zsolna: Egy másik poros út – Munkácsy Mihály: Poros út II., 1874 (előadják: Hámori Gabriella és Vasvári Csaba)
  • Vida Gábor: Zakuszka – Lakner László: A konzervgyártás kezdetei, 1961 (előadják: Fazakas Júlia és Váradi Gergely)
  • Zalán Tibor: A földön ültem – Pap Henrik: 1878-ból, 1893 (előadja: Kancsár Orsolya / Berki Szofi)