Meghalt Szentkirályi András

2022.11.03. 15:51
Néhány nappal 65. születésnapja előtt meghalt Szentkirályi András újságíró, lapszerkesztő. „Golyó”, ahogy a szakmában becézték, egy balesetet követően a kórházban vesztette életét.

Szentkirályi András az ELTE-n tanárnak tanult, majd a kilencvenes évektől a Magyar Hírlapnál, az induló Napi Magyarországnál, a Magyar Nemzetnél és a PestiSrácok.hu-nál dolgozott. Hírlapíróként, parlamenti tudósítóként kezdte pályáját, majd belpolitikai szerkesztőként, lapszerkesztőként folytatta.

A sajátos, fanyar humorú, mosolygós és jó kedélyű Szentkirályi András csak akkor mordult fel, ha valaki nem adta le időben és kellő számú »flekkhosszúságban« a megírt cikket. A klasszikus, régi vágású újságírók közé tartozott, a ma már egyre kevésbé létező, nagybetűs szakma képviselője volt

– írja a Pesti Srácok.

A lap szerint Golyó vérbeli szerkesztő volt, aki pontosan ismerte a politika jellemét, a tudósítás és a hírszerkesztés régebben kőbe vésett szabályait. Tudott olvasni a sorokból és a sorok között, mindenhez volt háttere és előismerete.

Sokan emlékezhetnek a magyar nemzetes hírfejeire, azaz a rövid hírek tetejére írt ironikus, csattanós karcolataira. Nem szaladt el az új idők kihívásai elől, balesete napján is az új online videószerkesztő használatát tanulta – teszi hozzá a lap.