Közismert magyar ikonok sorstragédiái József Attilától Zámbó Jimmyig

HNT 6092
Kadarkai Endre műsorvezető-riporter kollégánkat, a Felfelé zuhanás című online beszélgetéssorozata iránt érzett lelkesedésünkben hívtuk meg online beszélgetésre podcast-stúdiónkba.

Kadarkai Endre az arútluK podcastban elmesélte, hogy viszonylag gyorsan peregnek a fejében a műsortervek, amire büszke is, bár heti öt ideát még ő sem tud megvalósítani. Az a beszélgetéssorozat viszont szerencsére megszületett, amelyet sokrétű tudással felvértezett kriminológus barátja, Bezsenyi Tamás ötlete nyomán indítottak el, hogy utánajárjanak néhány közismerten tragikus sorsú művészünk életének, felkutatva a sorsfordító pontokat.

Alapos fejlesztés után indulhatott el a Felfelé zuhanás című sorozat, amelyben József Attiláról éppúgy beszélgetnek, mint Paudits Béláról vagy Zámbó Jimmyről. Kadarkai Endre minden epizódban azt próbálja megfejteni kriminológus, író, pszichiáter, irodalom- és művészettörténész vendégei segítségével, mekkora szerepet játszik a sors, és milyen súllyal esnek a latba a saját döntések, amikor egy látszólag irigylésre méltó életút tragédiába torkollik.

Endre leszögezte, hogy Juhász Gyula, Márai Sándor, Gulácsy Lajos vagy József Attila

sorstragédiája még Zámbó Jimmy végső kudarcának elemzésénél is intenzívebben érdekli.

Bár alapvetően kerüli a nagy szavakat, de azt megkockáztatja, hogy amennyiben a műsora után akár egyetlen fiatalnak is eszébe jut, hogy beleolvasson egy Csáth Géza-kötetbe vagy elővegyen egy József Attila-verset, már nem érzi hiábavalónak a munkáját, sőt missziónak is tekinti. 

Azt mondja, valóban elgondolkodott egy kommenten, amit a műsorához fűzött valaki. A hallgató azt szűrte le néhány adás után, hogy nagyjából mindenkinek az a sors jut, amiről legbelső hite szerint maga is úgy gondolja, hogy azt érdemli.

Bevallotta, hogy közelmúltban bekövetkezett tragédiákról nem beszélnek a műsorban, mert mélységesen figyelembe veszi a hozzátartozók érzékenységét, tiszteli a gyászukat.

A legfontosabb tanulság számára azonban az, hogy figyeljünk egymásra, találjuk meg, hogyan tudunk segíteni, és főleg ne a karrierünket, hanem az életünket éljük.

A beszélgetésben szó esik még arról is, hogy

  • milyen leveket írnak neki az irodalomtanárok,
  • mit tart életünk végső summájának,
  • mit gondol a szerencséről,
  • miért döbbent meg az egyik beszélgetésen,
  • meddig folytatódik a sorozat, és miért pont addig.

Ha lemaradt volna az arútluK múlt heti podcastjáról, vagy szívesen meghallgatná ismét, miként vélekedik az online gyászról Zelena András tanatológus, kattintson ide.