Tóth Krisztina lett a legjobb magyar kortárs regényíró

NyaryKrisztian Toth Krisztina DavidAnna
2022.11.10. 16:57
A legjobb magyar és külföldi kortárs regényt, a legjobb gyermek- és ifjúsági könyvet jutalmazták, és egy közönségdíjas szerző is ünnepelhetett a Nők Lapja Irodalmi Díjátadón.

A november 10-i díjátadón a legjobb magyar kortárs regény díját Tóth Krisztina A majom szeme című regénye és a Magvető Kiadó kapta. (Tóth Krisztinával regénye megjelenése után Sümegi Noémi készített interjút, amelyet itt olvashatnak el.)

  • A legjobb külföldi kortárs regény Jonathan Franzen Keresztutak című regénye lett a 21. Század Kiadó gondozásában, a fordító Pék Zoltán.
  • A legjobb gyermek- és ifjúsági könyv díját Bajzáth Mária Kerek élet fája című könyvének és a Lampion Könyvek kiadónak ítélte oda a szakmai zsűri.
  • A Nők Lapja olvasóinak szavazatai alapján a közönségdíjat Fábián Janka és a Libri Könyvkiadó vihette haza az Árvízi naplóért.

A magazin szerkesztősége által kategóriánkét összeállított tág listákból a könyveket két körben értékelte egy-egy zsűri: először egy nagyobb létszámú, a kiadói szakma képviselőiből álló grémium, második körben pedig egy szűkebb körű, az irodalmi élet ismert alkotóiból és más szakemberekből álló zsűri választotta ki kategóriánként az év könyvét.

A magyar kortárs regény kategóriában Nyáry Krisztián, Juhász Anna, Akovács Éva és Dudics Emese, a külföldi kortárs regény kategóriában Grecsó Krisztián, Dragomán György, Vámos Miklós és Ribánszky Ágota zsűrizett, míg a gyermek- és ifjúsági könyveket értékelő csapatot Szabó T. Anna, Gyurkó Szilvia, Boldizsár Ildikó, Szekeres Nikoletta (a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke), valamint Tóth Krisztina alkotta.

(Borítókép: Nyáry Krisztián, Tóth Kriszta és Dávid Anna. Fotó: Nők Lapja)