Ókovács Szilveszter a médiáról is énekel az Indexen

KARL0281
2022.11.19. 10:03
Vajon mit csinálnának velünk, magyarokkal, ha azt mondanánk, hogy A kékszakállú herceg várát csak levédiai leszármazottak énekelhetnék el, bizonyos Pantone színskálán megszabott bőrszín szerint – teszi fel a kérdést a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Index Sunday Brunch műsorában. Az, hogy milyen kérdésre válaszolja ezt Csiby Gergelynek, vasárnap délelőtt kiderül.

Ókovács Szilveszter nem csupán a Magyar Állami Operaház főigazgatója, hanem operaénekes is, így nem csoda, ha olykor dalra fakad. Ahogyan tette most az Index Sunday Brunch műsorában.

Egy régi, saját dalt idéz meg, még a múlt évszázadból, igaz, csak a refrénjét adja elő, de mint mondja, ma is aktuális, hiszen az a médiáról is szól. Ennek részlete most meghallgatható az alábbi előzetes videóban.

Sunday Brunch - Ókovács Szilveszter

A beszélgetés azonban komoly témákat is érint, és nem csupán abból a szempontból, hogy az opera és a klasszikus zene egymástól szinte elválaszthatatlan, hanem szó esik arról, hogy

  • mit is mondott Ókovács Szilveszter a felújított Operaház megnyitóján,
  • mit gondol DJ Jeszy elhíresült kecskés kijelentéséről,
  • s hogy a főigazgató gyomra miért rándul össze, ha azt hallja, háború.

Két évre nem vállalná?

A beszélgetés idején még nem lehetett tudni, hogy ki és hány évre kapja meg a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztját. Ókovács Szilveszter a direktori székből pályázott újra, és 11,5 évnyi munka után úgy gondolja, hogy azt nem nagyon értené, ha csak két évre kapná meg, nem pedig öt évre. 

Mint fogalmaz:

Nem gondolnám, hogy bölcs döntés volna akárkit az adott ötéves limit alatt kinevezni. Rendkívül szakmaiatlan döntésként élném meg, és nyilván bizalmatlanságként, a probléma iránti hozzá nem értésként.

Majd az is hozzáteszi, két évre nem is vállalná, aminek a tervezés az oka: ők a munkát eleve három évre előre tervezik, és aki csak két évre adna mandátumot, az olyan volna, ha egy olyan stoplist adnának a lábára, amelyik csak 75 percig jó, miközben a meccs 90 percig tart.

A direktor beszél még arról is, ha már nem lenne főigazgató, akkor tudja, mihez kezdene. Mert hogy azt mondja, akkor lefogyna. De arról is beszél, hogy

  • miért nem jó ötlet, ha önálló musicalszínházat csinálnának az Erkel Színházból,
  • miért lehetne ünnepi filmpremierek helyszíne az Eiffel Műhelyház,
  • s hogy művészembereként miért szólal meg politikai műsorokban is.

Az őszi évadban, vasárnaponként a már két ismerős műsorvezető, Puskás-Dallos Bogi és Csiby Gergely köszönti a Sunday Brunch nézőit. A Zsiráf Buda asztalánál beszélgetnek vendégeikkel a hétvégéhez illő könnyed vagy éppen nagyon is komoly témákról és történetekről.

Ha valaki lemaradt volna az előző heti adásról, amelyben Csiby Gergely vendége Herendi Gábor rendező, az most ide kattintva megnézheti.

(Borítókép: Karip Tímea / Index)