Lisztet szórtak Andy Warhol autójára, Párizsban festékkel öntötték le a Ló és lovas szobrot

2022-11-18T180239Z 2079716332 RC2BOX9AA2HC RTRMADP 3 CLIMATE-CHA
2022.11.20. 09:59
Olasz klímaaktivisták liszttel dobálták meg pénteken egy milánói Andy Warhol-kiállításon az egyik autót. Párizsban a francia aktivisták csoportja pedig narancssárga festéket öntött Charles Ray Ló és lovas című szobrára.

Az Ultima Generazione, vagyis az Utolsó Generáció nevű környezetvédelmi csoport rendezte a tiltakozást, és nyolc kilogramm lisztet szórtak egy BMW autóra, amelyet az amerikai művész, Andy Warhol festett le.

A Fabbrica del Vapore kulturális központban, a pop-art mester retrospektív kiállításának otthont adó Fabbrica del Vapore-ban tartott tiltakozás a színes, 1979-es BMW M1-et vette célba.

Később a csoport tagjai megpróbálták magukat az autó ablakaira ragasztani, miközben mások a kiállítótérben az elkerített részen belül leültek a földre és nem voltak hajlandók felállni onnan. 

Párizsban is akciót szerveztek az éghajlati aktivisták, és pénteken narancssárgára festették a Ló és lovas című szobrot, amely egy múzeum előtt áll. Az életnagyságú Ló és lovas a Bourse de Commerce kortárs művészeti múzeum előtt áll, amely Francois Pinault francia divatmilliárdos gyűjteményének egy részét őrzi.

A lovasszoborra egy fehér pólót is ráhúztak, amelyre a következő feliratot írták: „Még 858 napunk van hátra”.

A csoport szerint a média a hibás

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes bírálta a milánói tiltakozást, és megjegyezte, hogy Európa-szerte hasonló tiltakozások zajlanak – írja az aa.com

„Fizessék meg a kártérítést, és töltsenek el egy kis időt ott, ahol megérdemlik” – írta Salvini, aki az infrastruktúra és a fenntartható mobilitás minisztere.

A klímavédő csoport a médiát hibáztatta, amiért hallgat az igazságról. Kötelességünknek érezzük, hogy ezt tegyük – közölte a klímaaktivisták csoportja a Twitteren.

A tiltakozás a legújabb példája az Európa-szerte, többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és Franciaországban terjedő akcióknak.

(Borítókép: Derniere Renovation / Reuters)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.