Vidnyánszky Attila: Egy évtizede lejárató hadjárat folyik ellenem

KARM7547
2022.11.22. 07:41
Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának elnöke szerint ami most zajlik, az egy előre kitalált, jól felépített koreo­gráfia, és úgy véli, a baloldal egész pályás letámadást indított ellene.

Mint ismert, Vidnyánszky Attila nemrég egy interjúban, a Belvárosi Polgári Szalonban beszélt arról, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen „janicsárképzés” folyt a két évvel ezelőtti átalakítások előtt.  

A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (…) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog

– mondta az interjúban.

A sarkos kijelentésektől azonban az SZFE mostani hallgatói is elhatárolódtak a hétvégén, és azt írták: elutasítják „a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését”, mert az efféle kijelentések csak fokozzák azt a feszültséget, amely „a színházi és filmes szakmában kialakult az elmúlt években”.

Később erre Vidnyánszky Attila is nyílt levélben reagált. Azt írta: a Belvárosi Polgári Szalonban zajló beszélgetés zárt körű volt, az elhangzottakat egy hívatlan vendég kiforgatva tárta a nyilvánosság elé.

„Jó úton járunk”

A Magyar Nemzet azt írja, a hívatlan vendég a Népszava újságírója lehetett, aki tudósítás formájában beszámolt a rendezvényről. Később többen is bírálták a Nemzeti Színház főigazgatóját, többek között Vágó István, a DK elnökségi tagja, és Janisch Attila filmrendező is.

Vidnyánszkyék úgy rohanták le a magyar kultúrát, mint az oroszok Ukrajnát: törve-zúzva, az elnyomott nép-nemzeti közösségre és azok liberálnáci hatalom alóli felszabadítására hivatkozva

– jelentette ki Vágó István a közösségi oldalán. Janisch Attila filmrendező pedig hazugsággal vádolta publicisztikájában Vidnyánszkyt.

A Nemzeti Színház főigazgatója szerint egy évtizede lejárató hadjárat folyik ellene, ami most történt, az ennek egy újabb fejezete.

Simán el tudom képzelni, hogy ez egy előre kitalált, jól felépített koreo­gráfia. Jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt. Ez minden bizonnyal sokakat irritál

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila.

„Lehet, hogy kevésbé vagyunk hangosak vagy szervezettek, mint az ellenoldal, de mi vagyunk többen: mi vagyunk a csendes többség” – tette hozzá.

(Borítókép: Vidnyánszky Attila. Fotó: Karip Tímea/Index)