Budapest városvezetése kitüntette Schmidt Mária projektjét

B ZA20220310001
2022.11.28. 19:25
A Vizafogó Park és Pavilonépület nyerte a 2022-es Budapest Építészeti Nívódíját. Az elismeréseket Budapest Napja alkalmából adták át a közelmúltban. A beérkezett pályaművek közül a zsűri dicséretben részesített több projektet is, közöttük a BIF tabáni beruházását, az Attila 99 Loft apartmanházat.

Az idei pályázatra beérkezett 24 érvényes pályaművet a Bíráló Bizottság három körben értékelte, néhány épületet helyszíni bejáráson is megtekintett – számolt be honlapján az Építészfórum.

A pályázott épületek tervlapjait, fényképeit, műszaki leírásait, illetve a bejáráson tapasztaltakat összegezve végül egy kiemelkedő építészeti minőségű alkotás részére a Budapest Építészeti Nívódíja, öt magas építészeti minőségű alkotás részére a Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret adományozására tett javaslatot a főpolgármesternek, aki a javaslatot elfogadta. A Bizottság idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét, és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira.

Budapest Építészeti Nívódíj 2022. évi győztese a Vizafogó Park és Pavilonépület lett, amely a Beruházó XIII. kerület definíciója szerint Ökopark és okos élménytér, ahol a rekreációs funkciók keverednek az okosváros-szolgáltatásokkal. 

A Pavilonépület 

 • felelős tervezői: Nagy Csaba, Pólus Károly,
 • építész munkatársai: Varga Bianka és Batta Miklós.

A Park 

 • tájépítészetének felelős tervezői: Hómann János, Pécsi Máté,
 • építtetői: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat.

A Nívódíj átadása mellett dicséretben részesült

 • a KOZMO hotel és társasházi lakások az egykori Józsefvárosi Telefonközpont épületében,
 • a Bakáts tér és a csatlakozó utcák felszíni rendezése,
 • az A15 villa,
 • a Budafoki Zöldike Tagbölcsőde, valamint
 • az Attila 99 Loft apartmanház.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, az Attila 99 projekt idén év elején elnyerte az év ingatlanfejlesztése rangos szakmai díjat is. Az ügy közéleti pikantériája, hogy a budapesti városvezetés által elnökölt zsűri

így többek között Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész családi, ingatlanos cégének egyik zászlósprojektjét részesítette dicséretben. 

Budapest Építészeti Nívódíja 2022 elismerést megtestesítő plakettet nemcsak a tervezők, hanem a megbízók is átvehették abból a célból, hogy az a díjazott épületre is kikerülhessen. A tervezők ezenkívül díszoklevelet és pénzjutalmat vehetnek át. A Dicséretben részesült pályázók díszoklevelet és pénzjutalmat kaptak.

A díjátadót követően bemutatták a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 könyvet, amely a BÉK gondozásában jelent meg magyar és angol nyelven.  

(Borítókép: Balaton József / MTI) • Hírek
 • Hírek