Bíró Kriszta: Kinek kell fizetni, hogy az ember boldog legyen?

DSZZS20140401008
2022.11.30. 16:07
Idén is négy művész kap Aase-díjat, amelyet a Bálint Lajos-emlékgyűrűvel és a Domján Edit-díjjal együtt december 12-én adnak át. Az elismerést Gobbi Hilda végrendelete alapján adják át a legjobb epizodistáknak.

A Bajcsay Mária, Nagy Mari, Bezerédi Zoltán, Kuna Károly, Mertz Tibor összetételű kuratórium döntése szerint

az Aase-díjat 2022-ben Bíró Kriszta, Módri Györgyi, Végh Péter és Ilyés Róbert, a Budaörsi Latinovits Színház művésze kapja.

Gobbi Hilda végrendelete alapján adják át 1987-óta a magyar színművészet egyik legjelentősebb szakmai elismerését. Az Aase-díj Ibsen Peer Gynt című darabjában szereplő Aase anyóról kapta a nevét, akinek szerepében Gobbi Hilda színháztörténelmi alakítást nyújtott.

Az elismerést az emlékezetes színházi percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták részére alapította azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium.

Bíró Kriszta színművésznőt váratlanul érte, hogy idén ő is megkapta az Aase-díjat.

„Piszok jó érzés díjat kapni, egyrészt az az elvégzett munka elismerése, másrészt a szeretet jele” – mondta az Indexnek az Örkény Színház színművésze.

Ez egy nagyon klassz szakmai díj, mert a kuratóriumban kollégák ülnek. Akik ezt megszavazzák, tudják, hogy mit jelent a munkánk, hogy mit jelent az a munka, ami nem feltétlenül a főszerepekről szól

– jegyezte meg Bíró Kriszta. 

A díjátadó

A díjazottak az elismerést a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Színházi Társaság képviselőitől veszik át 2022. december 12-én az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

A Bálint Lajos-emlékgyűrűt Danyi Judit, a Pécsi Nemzeti Színház művészeti titkára, a Domján Edit-díjat Kosik Anita, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze kapja. 

Bíró Kriszta nemcsak karakterszerepei kapcsán közönségkedvenc, hanem nagy sikerű egyszemélyes előadásai miatt is. Két kiváló monodrámában, a Parti-Nagy Lajos művéből készült Ibusár mellett a Daniela Kapitanova regényéből készült Pionírszívben is játszik. Az utóbbi előadás idén januártól az Örkény Színházból a Spinozába költözött. Az előadás jelenleg nem megy, de a színház honlapján még szerepel, és Bíró Kriszta azt mondta, bárhova hívják, elviszi és játssza.

A művésznő új bemutatóra készül. A The Black Rider című zenés előadásban Anne-t alakítja. A zenés darabnak december 21-én lesz a premierje az Örkény Színházban.

A zenés mesét Robert Wilson amerikai színházi rendező és képzőművész, valamint Tom Waits énekes-dalszerző, zeneszerző hozta létre 1990-ben A bűvös vadász című Weber-opera alapján. Az Örkényben Polgár Csaba rendezésében kerül a nézők elé.

Most épp a próbaidőszak sűrűjében vannak – ahogy a művésznő fogalmaz, abban a szakaszban, amikor az ember próbál utat, ösvény vágni, hogy ki-kijusson az erdő szélére.

„Ez egy junkopera, tehát ének és tánc is komoly szerepet játszik az előadásban.”

Egyszerre mese, rémtörténet és sorstragédia. Alapvetően egy klasszikus mese, amelytől aztán teljesen elrugaszkodik. Szól a szerelemről, a szerelemmel szembeni ellenállásról, az addig való eljutásról, mi az ára, mit és mennyit kell fizetni érte, és kinek, hogy az ember boldog legyen.

Bíró Kriszta jelenleg egy novellásköteten is dolgozik, de még nem tudja, mikor lesz alkalma befejezni.

(Borítókép: Bíró Kriszta Parti Nagy Lajos Átriumklorid [avagy a színész ötször] című színdarabjának próbáján az Átrium Film-Színházban 2014. április 1-jén. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla