Magyar színészek, akik Afrikában találták meg a sikert

2022.11.30. 13:15
Észak-Afrikában turnézik a Maladype Színház. A társulat egy hónap leforgása alatt három különböző ország három különböző fesztiválján vesz részt Egyiptomban, Tunéziában és Algériában. Bár a színészek már játszottak korábban Amerika, Európa és Ázsia számos országában, Afrikában azonban most mutatkoznak be először.

Egyiptomban került megrendezésre immáron hetedik alkalommal a SITFY – Sharm El-Sheikh International Theatre Festival for Youth (SITFY – Ifjúsági Nemzetközi Színházi Fesztivál) elnevezésű internacionális színházi fesztivál. A Sínai-félszigeten egyedülálló rendezvény, Sharm El-Sheikh községében november 25–30. között várta a színházi társulatokat a világ minden tájáról. A fesztivált Mazen El-Gharabawy rendező alapította, azzal a céllal, hogy találkozási és együttműködési lehetőséget biztosítson a Vörös-tenger partján évente összegyűlő többnemzetiségű színházi alkotók számára.

Egyiptomból Tunéziába

A tekintélyes nemzetközi zsűri által összeválogatott SITFY-versenyprogramban széles körben elismert alkotók és társulatok előadásai, valamint utcaszínházi és nem hagyományos színházi keretekben megvalósuló performance-ok is helyet kapnak. A fesztivál ideje alatt ezenfelül workshopok, szakmai fórumok és tematikus konferenciák látogathatóak. Az idei színházi találkozón 20 ország 72 produkciója jelent meg, többek között amerikai, jordán, horvát, brit, iraki, olasz, örmény, szlovák és egyiptomi előadások. A Maladype Színház a Bruno Schulz novelláiból inspirálódott Augusztus című nonverbális előadásával képviselte Magyarországot a fesztivál programjában.

A Maladype társulata az egyiptomi vendégjáték után Tunéziába utazik,

ahol a december 3-tól 10-ig tartó periódusban, a Tuniszban 23. alkalommal megrendezésre kerülő JTC – Journées Théâtrales de Carthage (JTC – Kárthágói Színházi Napok) nemzetközi összművészeti fesztiválon mutatja be Yvonne című előadását.

Az 1983-ban létrehozott fesztivál az egyetlen afro–arab kulturális rendezvény a világon, amely a sokszínű művészi kifejezésmód és az újító színházi kezdeményezések számára nyújt nemzetközi platformot. A Kárthágói Filmes Napokkal egy időben lebonyolításra kerülő változatos műfajokat kínáló – mint próza, mozgásszínház, klasszikus darabok, valamint kortárs művek – összművészeti esemény a résztvevők számára számos szakmai programot is kínál. A Tunézia fővárosában létrejövő eseményen

idén 40 ország több mint 100 produkciója mutatkozhat be 30 különböző helyszínen.

Tunéziából Algériába

Balázs Zoltán, a Maladype vezetője, a Gombrowicz-mű rendezője nem ismeretlen a tunéziai közönség és színházi szakma számára, hiszen a bukaresti Odeon Színházban jelenleg is nagy sikerrel futó Gardénia rendezése 2018. december 15-én már bemutatásra került az afrikai–arab régió legjelentősebb fesztiválján.

A Maladype észak-afrikai turnéja Algériában zárul,

ahol december 21–26. között első alkalommal szerveznek nemzetközi színházi fesztivált. Az Észak- és Nyugat-Afrikát összekötő kereskedelmi útvonal fontos központjában, Adrarban megvalósuló Sahara International Theatre Nights (Szahara Nemzetközi Színházi Éjszakák) programjába olyan előadások kaptak meghívást, amelyek egyedi látásmódjukkal és sajátos színházi nyelvezetükkel tűnnek ki a színházi produktumok sokaságából.

A történelmi város különféle színpadain tizenhat ország mutatkozik be előadásaival. Okbaoui Cheikh alapító-igazgató a fesztivál részletes műsorfüzetét ismertető sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az idén első alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi színházi találkozó díszvendége a Maladype Színház lesz, aki adrari fesztiválszereplése előtt az algíri Nemzeti Színházban is bemutatja majd többszörösen díjazott Augusztus című produkcióját.  • Hírek
  • Hírek