Hívatták, és azt mondták, ilyen felfogással nem lehet középiskolai tanár

FHAAR19740214054
2022.12.03. 05:45
A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja 1905. április 11-én született, és 1937. december 3-án halt meg. Félárvaként, nélkülözések közepette nőtt fel, és a magyar irodalom legszebb szerelmes versei költőjeként nem adatott meg neki a boldog párkapcsolat. Tragikus halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. Halála napján rá emlékezünk: most tesztelheti, mennyit tud József Attiláról.

„József Attila, a kiváló költő vonat elé vetette magát és meghalt!” – írta 1937. december 5-én az Est. A költő haláláról azonban ma sincs teljes egyetértés, mert bár lelki sérülései miatt nem zárható ki az öngyilkosság, és az is ezt a feltételezést erősíti, hogy korábban már kétszer meg akarta ölni magát, halálának körülményei ezt nem támasztják teljes mértékben alá. Eszerint nem akart meghalni, csupán a sorompó mögött nem bírta kivárni, amíg a tehervonat elindul, ezért megpróbált a szerelvények között átbújni, de közben a vonat hirtelen megmozdult.

József Attila költőként azonban halhatatlan lett, verseit például megszámlálhatatlan módon zenésítették meg a Kextől Koncz Zsuzsán és Hobón át a Kalákáig.

Ilyen felfogással nem lehet tanár

A költőnek fájó epizód volt az életében, hogy eltanácsolták a tanári pályáról, ezt a Születésnapomra című versében meg is örökítette. A Szegedi Tudományegyetem professzora, Horger Antal 1925. március 30-án, hétfőn reggel hívatta magához, és két tanú jelenlétében közölte vele, hogy nem kaphat tanári oklevelet. Fehér Edének, a költő hallgatótársának visszaemlékezése szerint az alábbi párbeszéd zajlott le Horger Antal dolgozószobájában:

„– Kérem, József úr, ön egy verset írt a Szeged múlt szerdai számába. Többek között azt írta, hogy nincs se istene, se hazája. És hogy ha kell, eladja magát, és embert öl. Kérem, én a bölcsészeti kar álláspontját közlöm önnel: ön középiskolai tanár ilyen felfogással nem lehet, ilyenre nem lehet oktatni a magyar ifjúságot, ön elvégezheti a bölcsészeti tanulmányokat, de tanári oklevelet, míg én itt leszek, nem fog kapni.

– De professzor úr, mikor én azt a verset írtam, már három napja nem ett...

– Kérem! – ezt a kérem-et igen élesen dobta közbe, elvágva Attila szavát. – A verse megjelent. Csak ennyit akartam önnel közölni.

Leült. Nem nézett fel.”

József Attila betartotta az ígéretét:

Én egész népemet fogom

nem középiskolás fokon

taní-

tani!

Halála napján az alábbi kvízzel tesztelheti, mennyit tud a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb költőjéről.

A játék lezárult.

(Borítókép: József Attila. Fotó: Haár Ferenc / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport