Mindent el kell adniuk ahhoz, hogy vizsgázni tudjanak

Aukció Freeszfe - Fórizs Dániel
2022.12.09. 10:47
A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. Az egyesület 2022. december 17-én online jótékonysági aukciót rendez támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek – felajánlásaiból. Az érdeklődők a licitálással vizsga- és diplomafilmek elkészültét is segítik.

Januárban ünnepli második születésnapját a Freeszfe Egyesület, s bár ajándékot nem illik továbbadni, hazai művészeink kiemelkedő alakjai direkt ebből a célból adtak magukból egy kis darabot az intézménynek. A Freeszfe a felajánlásokból aukciót rendez, a befolyt összeg a hallgatók vizsga- és diplomafilmjeinek létrejöttét segíti.

Így lehet most a miénk akár

  • A Pál Utcai Fiúk Mi vagyunk a Grund! című dalának kézirata Geszti Péter jóvoltából,
  • a most debütált Átjáróház című film szövegkönyve Rujder Vivienntől,
  • Szirtes Ági zöld cipője a Katona József Színház Portugál előadásából
  • vagy akár Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmzenéjének 2021-ben megjelent dedikált bakelitlemeze.

Enyedi, Tilla és Karsai

A tárgyak listája sokszínű, ám aki előnyben részesíti az élményeket a materialista értékekkel szemben, azoknak is bőven nyújt izgalmakat a tételsor. Többek között olyan programokra csaphatunk le, mint

  • Enyedi Ildikó felajánlása, ami egy általa tartott filmes óra, amit akár média szakos hallgatóknak vagy szimplán egy baráti társaságnak is megvásárolhatunk,
  • két fő Erős Antónia vezetésével végigjárhatja az RTL Híradójának stúdióját, és kipróbálhatják, milyen híreket olvasni,
  • Till Attila felajánlása egy betekintés a Propaganda című műsor felvételébe,
  • Karsai György pedig magánórát kínál, amit akár egy egész középiskolai osztály is megkaphat.

A Freeszfe szabad alkotóműhelyének jelenleg mintegy 200 hallgatója, több mint 150 oktatója és 6 munkatársa van. Mivel saját épületük még mindig nincs, az oktatás a CEU épületében zajlik. Az egyesület 17 vizsgaelőadását pedig 10 különböző játszóhely fogadta be. A hallgatók kb. kétharmada már megszerezte diplomáját, a filmes osztályok januárban diplomáznak, valamint hét felnőttképzési osztály indult el idén.

Bár sokan segítik a munkánkat adománnyal, épülettel, pro bono munkával, ahhoz, hogy a Freeszfe működni tudjon, pénzre van szükségünk. A jelenleg rendelkezésünkre álló költségvetés nagyjából februárig biztosítja a tavaly megkezdett munka és a képzések folytatását. Folyamatosan dolgozunk, pályázunk, és mindent megteszünk azért, hogy a Freeszfe életben maradjon. De diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nagyon nehezen tudunk létrehozni

– hangsúlyozza az aukció fontosságát Veszprémi Judit, a Freeszfe kommunikációs vezetője és operatív elnöke.

A diplomafilm a tét

A tavalyi aukción 20 millió forint gyűlt össze, melyből 8 diplomafilmet forgattak le a filmrendező BA- és MA-osztály hallgatói. A 2023 májusában diplomázó televíziós műsorkészítő hallgatók vizsgafilmjeinek forgatására jelenleg nincs tartaléka az egyesületnek, így idén főként ezt hivatott fedezni a gyűjtés.

Az online jótékonysági aukciót a Freeszfe Facebook-oldalán élőben nyomon követhetik az érdeklődők.

Az aukcióra több mint ötven képzőművész, író, színész, zenész, alkotó ajánlott fel számára kedves és jelentőséggel bíró tárgyakat, különleges élményeket, melyekre licitálhatnak a résztvevők.

A felajánlott tárgyak között szerepel: Klimó Károly, Lakatos Márk, Szlávics László, Forgács András, Várady Róbert és Haász Katalin alkotása, Hofi Géza hagyatékából rézkarc, Rév Marcell, az Eufória-sorozat Emmy-díjas operatőrének fotója, Szirtes Ági zöld cipője a legendás Portugál-előadásból, a Krétakör Hamlet-előadásának szövegkönyve, Nádas Péter fotója, Ascher Tamás rajza, Simon Márton, Tóth Krisztina, Székely Csaba, Erdős Virág és Geszti Péter kézirata. Valamint Sára Júlia felajánlásából Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének eredeti, számozott díszletlistája is új tulajdonosra találhat.

További felajánlók többek között: Beck Zoltán 30Y, Kajdi Csaba „Cyla”, Till Attila, Hajós András, Novák Ferenc Tata, Dés László, Presser Gábor, Farkasházy Tivadar, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Pogány Judit is. A licitek nyertesei kaphatnak egy saját egyetemi előadást Karsai Györgytől, kajakozhatnak Epres Attilával, beleshetnek a szinkronizálás kulisszái mögé Spilák Klárával, de részt vehetnek Péterfy Gergely levelező prózaíró kurzusán is.

A felajánlások részletes listája az egyesület weboldalán megtekinthető.

(Borítókép: Freeszfe)