Nem merik bemutatni a hazai színházak a Meseország mindenkié színdarabot

IMG 8230[1]
2022.12.09. 12:43
A Meseország mindenkié című, Magyarországon sokat vitatott könyv színpadi feldolgozását mutatja be jövő év márciusában Bécsben a SVUNG – Bécsi Magyar Színház. A cél egy olyan produkció létrehozása, mely bátran érzékenyít a szexuális másság, a fogyatékkal élők és az etnikai hovatartozás témájában.

2023 márciusában a SVUNG – Bécsi Magyar Színház mutatja be a Meseország mindenkié című könyv színpadi feldolgozását.

A mesekönyvnek csupán a története is tanulságos: két évvel ezelőtti megjelenését követően Dúró Dóra egy nyilvános videóban (amit azóta törölt a YouTube) darálta le a szerinte homoszexualitást propagáló alkotást. Ezzel a tettével pedig nagyobb reklámkampányt csinált a mesekönyvnek, mint amit a Labrisz Leszbikus Egyesület valaha össze tudott volna hozni. Rédai Dorottya, az egyesület által kiadott könyv projektkoordinátora például felkerült a Time magazinnak a világ száz legbefolyásosabb emberét tömörítő listájára.

Ezért Bécs a helyszín

A közleményből az is kiderül, hogy eredetileg Magyarországon mutatták volna be a darabot, de a színházak, akiket megkerestek az adaptáció ötletével, nem vállalták a kockázatot, mert feltehetően tartottak az állami támogatások megvonásától:

Míg a Kúria 2022. novemberi döntése szerint nem jogsértő egy pedofil szervezethez hasonlítani a Labrisz Egyesületet, mely 2020-ban kiadta a könyvet (melyet Duró Dóra ledarált), és míg azon magyarországi színházak, melyeket Pille Tamás színész-rendező a könyv színpadra vitelének ötletével felkeresett, a terv megvalósítását, akárhogy is szerették volna, nem tartották időszerűnek (az állami támogatások megvonásától félve), addig Bécsben, egy magyar nyelven játszó teátrum, a SVUNG – Bécsi Magyar Színház minden további nélkül műsorra tűzi a könyv alapján készült mesejátékot.

A SVUNG felkérésére Pille Tamás 2022 szeptemberében alakította meg Bécsben a társulat bábszekcióját. Havonta három alkalommal játszanak telt házas bábszínházi előadásokat, melyek célja többek között (a didaktikát messzire elkerülve, de a humorra nagy hangsúlyt fektetve) a gyerekek különböző témákban való „érzékenyítése”.

A cél egy színvonalas, látványos, a hagyományos bábjáték keretein belül maradó, de élő szereplőket is felvonultató kamaraszínházi produkció létrehozása, mely bátran érzékenyít a szexuális másság, a fogyatékkal élők és az etnikai hovatartozás témájában. A készülő előadás semmilyen állami támogatást nem kap: önerőből, ill. eddig a Holdfény Kft. hozzájárulásával jön létre. Ezzel együtt természetesen további támogatásokat is szívesen fogadnak az alkotók. A bemutató várható időpontja 2023 márciusa, a helyszín pedig a SVUNG állandó játszóhelye, a bécsi Pygmalion Theater.

Meseország magyarul

A SVUNG – Bécsi Magyar Színház egy 2016 óta működő, önálló, független színtársulat, melyet Pohl Balázs drámapedagógus és Waldorf-tanár vezetésével Bécsben élő, magyar anyanyelvű magánszemélyek hoztak létre azzal a céllal, hogy előadásaikkal az osztrák főváros egyre gyarapodó (mára 50 ezres) magyar közösségét megszólítsák. Ausztriában ez az egyetlen rendszeresen játszó magyar nyelvű társulat.

Tagjaik között korábban magyarországi színházakban játszó professzionális művészek, valamint műkedvelő fiatalok egyaránt helyet kaptak. Alkotóműhelyük a kezdetektől megszólaltat olyan új tartalmakat, melyek kényelmes, rég berögzült témákra kérdeznek rá, így hát Pille Tamás ötletét a Meseország mindenkié című könyv színpadra alkalmazásával kapcsolatban a lehető legnagyobb egyetértés övezte a SVUNG-nál.

(Borítókép: Rédai Dorottya és Pille Tamás. Fotó: Labrisz Egyesület)